Karneks i Ekološki pokret Vrbasa sproveli akciju u Kucuri povodom Svetskog dana šuma

306

KUCURA - U cilju obeležavanja Svetskog dana šuma 21. marta kompanija Karneks je, u partnerstvu sa Ekološkim pokretom Vrbasa, inicirala i organizovala sađenje 33 stabla hrasta i javora u mesnoj zajednici Kucura u opštini Vrbas.

Foto: Ekološki pokret Vrbasa

U akciji pošumljavanja učestvovali su članovi ekološke sekcije Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ iz Kucure, Udruženje mladih i Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Kucure.

Deo ulice na samom izlazu iz sela nekada je bio građevinska deponija, pa će novi drvored za stanovnike predstavljati važnu zelenu zaštitnu zonu. Prosečan čovek udahne oko 9,5 tona vazduha godišnje, od čega kiseonik čini samo 23 odsto, od kog opet može upotrebiti samo trećinu. Prema gruboj računici, jednoj osobi potrebno je oko 740 kg kiseonika godišnje, odnosno sedam ili osam stabala da bi se proizveo kiseonik za jednu osobu. Samo jedno drvo javor, koji može da dostigne 12 metara visine sa bogatom krošnjom ako raste oko pet procenata godišnje, može da proizvede oko 100 kg kiseonika godišnje, što nam je jasan pokazatelj koliko je važno da vodimo računa o svakom drvetu.

„Ovo je prva akcija pošumljavanja i samo jedna u nizu aktivnosti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine, što je naše usmerenje, ali i naša odgovornost kao lidera. U tom segmentu smo veoma aktivni – godinama sarađujemo sa Ekološkim pokretom Vrbasa u akcijama sanacije školskih dvorišta, obale Velikog bačkog kanala i ostalih oblasti, kao i u pružanju podrške na skupovima iz oblasti zaštite životne sredine“, poručuju iz Karneksa.