Predavanje dr Marije Vozar o zdravom starenju u Gerontološkom centru Vrbas

277

VRBAS - U Gerontološkom centru Vrbas je u sredu, 27. marta održano predavanje posvećeno zdravom starenju.

Foto: Mihailo Simić

Naime, u sklopu akcije „Pozovi komšiju u muzej“ Gradskog muzeja Vrbasa, kustos etnolog Dragana Latinović osmislila je da u toku meseca marta zajedno sa dr Marijom Vozar održi seriju predavanja i radionica sa predškolskom i srednjoškolskom decom i starima na temu navika koje karakterišu zdrav život.

Foto: Mihailo Simić

Gospođa Latinović je istakla da su narodni običaji u korenu zdravih životnih navika i u vezi su sa aktivnostima koje su još naši preci obavljali u svakodnevnom životu.

U svom predavanju i kasnijoj diskusiji sa korisnicima Gerontološkog centra Vrbas dr Marija Vozar je iz ugla lekara sa dugogodišnjim iskustvom potvrdila ovaj stav. Ona je istakla aktivnu starost i pravilnu ishranu kao način da se što duže sačuva zdravlje. Uz odvikavanje od loših navika modernog života poput sedenja za računarom i TV aparatom, pušenja i upotrebe alkoholnih pića, brigu o higijeni potrebno je ostvariti što bolju saradnju sa svojim lekarom opšte prakse i pratiti promene u organizmu koje se dešavaju u procesu starenja.

Foto: Mihailo Simić

Ovaj proces počinje već od 18. godine života i stoga povezuje sve generacije stanovništva. Sećanja korisnika koji se iz svog detinjstva sećaju načina života svojih roditelja dodatno je potvrdio stanovište da jedino aktivan način života donosi prevenciju bolesti srca i krvnih sudova, malignih i drugih bolesti tako karakterističnih za život u modernim vremenima.