Tri godine od smrti fudbalske legende Milana Sredanovića

1138

KULA - Prošle su tri godine otkako nas je napustio Milan Sredanović, sportska legenda Fudbalskog kluba "Hajduk" iz Kule.

Milan Sredanović / Foto: Milić Vulović

Sredanović je u 17. godini postao prvotimac „Hajduka“ i svrstavao se u najtalentovanije golmane koje je ovaj klub imao, a mogao je dostigne i reprezentativne okvire da ga nije omeo mladalački temperament. Kao velikog talenta, Vujadin Boškov ga je pozvao da nastupa za FK „Vojvodina“, šampionsku ekipu Jugoslavije. Milan je posedovao nesvakidašnju hrabrost, a istovremeno je bio čestit čovek, veliki drugar i prijatelj, neko ko je veći deo svog života posvetio deci i učio ih prvim fudbalskim koracima, a kao direktor omladinsko-pionirske škole formirao tim trenera kojima je prenosio dragoceno znanje i iskustvo koje je nesumnjivo posedovao. Prema rečima nekadašnjeg fudbalera „Hajduka“ Duška Grujića, on je izvršio najveći uticaj na decu i mnogim generacijama otvorio ne samo fudbalske, već i životne tajne. Milan je bio srce „Hajduka“ i do poslednjeg dana neumorno je radio kako bi klub funkcionisao. Skoro da nema posla koji u klubu nije obavljao.

Milan Sredanović je rođen 28. maja 1948. godine u Nikšiću, a u svojoj fudbalskoj karijeri branio je boje „Hajduka“, „Radničkog“ iz Sombora, „Vojvodine“ iz Novog Sada, „Vrbasa“, „Bokelja“ iz Kotora, a u Nemačkoj je kao prvi stranac završio čuvenu Šenekovu trenersku školu. Nakon povratku u Kulu radio je kao trener i kao komesar za bezbednost u nekadašnjem superligašu „Hajduku“. Bio je pomoćni trener FK „Hajduk“ u periodu kada su Kuljani ušli u Prvu ligu.

U sezoni 1967/68 branio je boje „Radničkog“ iz Sombora kada je sa Utvićem, Đorđevićem, Zarićem, Budanovićem, Ćirićem, Dutinom, Prosinečkim, Devčićem, Margitom i Mićom Vlaškim igrao u Drugoj saveznoj ligi.

Već 68/69 je zaigrao u ekipi pored Pantelića, Aleksića, Zemka, Brzića, Nikolića, Dakića, Trivića, Savića, Radosava, Pirmajera i drugih.

U sezoni 69/70 godine vratio se u „Hajduk“ da bi mu pomogao u u kvalifikacijama za ulazak u Drugu ligu. Imao je bogato fudbalsko iskustvo, a pored domaćih timova igrao je i u Nemačkoj. Igrao je za nemačke klubove „Ajntraht i „Čio Valdorf“, a trenirao je „Epfenbah“ i „Hajduk“.

Sredanović je bio direktor stadiona u izgradnji i zahvaljujući njemu Kula je dobila reprezentativan stadion na kojem je „Hajduk“ više od dve decenije igrao u prvoj ligi i dočekivao najpoznatije klubove.

Često je isticao da je za sve uspehe na sportskom polju najviše zahvalan fudbalskom čarobnjaku Mići Vlaškom, koji ga je uveo u tajne sportskog života, ponašanja i trasirao mu put kroz život.

Od 2017. godine stadion Hajduka nosi naziv “Milan Sredanović, dok je opština Kula od 20. januara 2018. godine novi vlasnik fudbalskog stadiona.