Crveni krst Kula sproveo veliki broj aktivnosti u proteklom periodu

205

KULA - Crveni krst Kula je u proteklom periodu osposobio tri volonterke na seminaru u Bačkoj Palanci iz oblasti promocije humanih vrednosti.

Foto: Crveni krst Kula

U okviru humanih vrednosti se obrađuju sledeće teme: tolerancija, kulturalni identitet i poštovanje razlika, nenasilno rešavanje konflikata, prevencija diskriminacije i stigmatizacije, rodna ravnopravnost, dečja prava, prevencija nasilja na internetu. Crveni krst Kula je ove teme počeo da obrađuje sa osnovcima u Ruskom Krsturu, a u planu su i ostale osnovne škole.

U prostorijama CK Kula su u toku radovi adaptacije prostora namenjenog za smeštanje polovne garderobe i obuće i kuhinjice namenjene užini korisnika. Adaptacija je finansijski podržana od strane lokalne samouprave, a u planu je izrada montažnog pregradnog zida koji će omogućiti higijenske uslove novih prostorija.

Dobrovoljnom davalaštvu krvi u prethodnom periodu odazvalo se više od 150 davalaca (Ruski Krstur, Kula, Sivac, Kruščić) i opština Kula je uprkos promeni transfuzijske službe i vremena prikupljanja krvi, zadržala dosadašnji nivo. Volonteri Crvenog krsta takođe rade na omasovljavanju, podmlađivanju i motivaciji novih davalaca u srednjim školama na teritoriji naše opštine čime je dobijeno 10 novih davalaca od januara meseca.

CKK je za davaoce, koji su više od 80 puta donirali krv na akcijama, obezbedio slike lokalnih umetnika u znak zahvalnosti. Umetnička dela primilo je devet davalaca.

U proteklom periodu CKK je organizovao dve obuke za zaposlene iz prve pomoći i ukupno je 22 ljudi dobilo sertifikat važnosti dve godine.

U OŠ „Isa Bajić“ održano je informativno predavanje sa pokaznom vežbom iz prve pomoći osmim razredima.

Humanitarnom akcijom pokrenutom od strane šestog razreda sa razrednim starešinom Tanjom Tatalović, korisnicima dnevnog boravka je kupljen kompjuterski sto sa policom. Prilikom njihove posete Crvenom krstu, upoznati su sa temom nasilja na internetu.

„Zajednički program za inkluziju se realizuje trenutno sa grupom od 15 korisnika sa koncepcijom kao i do sada, gde deca imaju uslove za izradu domaćih zadataka i pripremu za školu. Ovim putem pozivamo sve roditelje iz socijalno ugroženih porodica, kojima bi ovakav vid pomoći značio da se obrate u prostorije Crvenog krsta“, poručuju iz Crvenog krsta Kula.