(VIDEO) Opština Vrbas ugostila šestočlanu delegaciju Ambasade Ruske Federacije

237

VRBAS - Opštinu Vrbas posetila je u petak šestočlana delegacija Ambasade Ruske Federacije u Srbiji s ciljem učvršćivanja prijateljskih odnosa i razgovora o budućoj saradnji.

Zgrada Opštine Vrbas / Foto: Bratislav Grbić, fotopres.com

Sa predstavnicima opštine Vrbas, na čelu sa predsednikom Milanom Glušcem i predstavnicima Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“ sastali su se Prvi savetnik i ataše za kulturu Aleksandar Konanihin, prvi sekretar Aleksej Žukov, sekretar asistent Anastasija Gajdaljonok, zamenik trgovinskog predstavnika Dimitrij Borisov, direktorka Ruskog centra za nauku i kulturu Nadežda Kuščenkova i konsultant direktora Ruskog centra za nauku i kulturu Jevgenij Djomin.

Milan Glušac istakao je da je važno što se među gostima nalaze i ljudi koji predstavljaju privredu i zainteresovani su za izgradnju saradnje u ovoj oblasti. On je dodao da već postoji nekoliko konkretnih ponuda i kako kaže, veruje da će uskoro biti realizovane.

Prema rečima atašea za kulturu Aleksandra Konanihina, poseta Vrbasu je nastavak osnaživanja odnosa koji traju već desetak godina. Konanihin kaže da će se sa proširenjem saradnje krenuti od kulture i da je njihova želja da se u Vrbasu organizuju Dani Ruskog doma, kada bi se prikazivali filmovi, organizovale izložbe, okrugli stolovi i drugi sadržaj.

Direktorka Ruskog centra za nauku i kulturu Nadežda Kuščenkova proširenje ove saradnje vidi i kao promociju ruskog jezika i kulture, ali i obrazovanje srpskih studenata u Rusiji, za šta, kako kaže, već postoje određene kvote. Ona je ovom prilikom izrazila želju da u budućnosti u Ruskom domu u Beogradu vidi i kulturne projekte vrbaske opštine.

Predsedniku Milanu Glušcu i Rodoljubu Uskokoviću iz Udruženja „Rod“ uručene su Povelje zahvalnosti za saradnju sa Rusijom, a gosti su posle sastanka posetili Likovnu galeriju Kulturnog centra Vrbasa gde su prisustvovali otvaranju izložbe slika „Vidici“, posle čega su obišli i Gradski muzej i Centar za fizičku kulturu.

Pogledajte prilog Televizije Bačka: