Farbanje uskršnjih jaja prirodnim bojama – Kutak za domaćice

3433

KUTAK ZA DOMAĆICE - Bliži se Uskrs i zbog toga je pravo vreme da se pripremite za farbanje jaja. Zaboravite na kupovne boje, jer prirodno i organsko farbanje postaje sve popularnije i zdravije je, a sve sastojke verovatno imate u svojoj kuhnji.

Farbanja jaja prirodnim bojama / Foto: pixabay.com

Ljudi često kupuju farbe koje su jeftinije, a prodavci u želji da više zarade kupuju tehničku boju odnosno boju za farbanje zidova, prepakuju je u kesice i prodaju kao jeftinu farbu za jaja.

Da biste bili sigurni da ste kupili dobru i odgovarajuću farbu, na deklaraciji svake kesice obavezno mora da stoje oznake E od 100 do 180 jer su te oznake klasifikovane kao aditivi za hranu.

Prehrambene boje su skuplje, ali su prečišćene. Iako prehrambene i tehničke boje (farbe za zidove) imaju isti sastav, one se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti, a tu spadaju teški metali kao što su živa, arsen i olovo.

Tako na primer plava kupovna boja sadrži indigotin E 132 koji izaziva alergije.
Crvena boja E 122 može izazvati alergiju i rinitis odnosno nadražaj sluznice nosa.
Žuta boja ili E 102 može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje kod dece.

Predstavljamo vam nekoliko saveta kako da na prirodan način ofarbate jaja za Uskrs.

Jaja u gnezdu / Foto: pixabay.com

Jaja prebrišite čistom krpom i poređajte ih na dno šerpe. Zatim na 1 l vode sipajte dve kašike sirćeta i jednu kašiku soli. Proces dobijanja svake boje je isti. Potrebno je zameniti poslednji sastojak (začin ili povrće) kako bi se postigla odgovarajuća boja.

Ako želite da dobijete ljubičastu boju, u pripremljenu šerpicu sa jajima stavite dve šolje soka od grožđa. Nakon što voda provri, ostavite još 15 minuta da se polako kuva na tihoj vatri. Dobićete prelepu blagu ljubičastu boju.

Za žutu boju vam je potreban začin koji sigurno imate u kuhinji i često ga koristite pri kuvanju. Taj sastojak je kurkuma. Postupak je isti kao i sa ljubičastom bojom samo što umesto soka stavite nekoliko kašika kurkume.

Da biste dobili pastelno plavu boju, potrebno je da u pripremljenu šerpu stavite polovinu glavice crvenog kupusa. Nakon 15 minuta kuvanja dobićete plavu boju.

Za dobijanje narandžaste boje koristite šargarepu. Potrebne su vam dve šolje naseckane šargarepe.

Farbanje jaja prirodnim bojama / Foto: pixabay.com

Crvena boja se dobija tako što pri kuvanju dodate 3 kašike aleve paprike.

Za zelenu boju koristite spanać ili koprivu, a za braon koristite ljusku od crvenog luka.

Najbitnije od svega je što su ovi sastojci potpuno prirodni, pa čak i ako boja prodre do belanca neće nikome naškoditi.

Ako želite da iskoristite svoju kreativnost, pustite mašti na volju i dekorišite uskršnja jaja kako god želite. Sem sličica, to možete uraditi i ako stavite cvetiće i listove u najlon čarapu pre potapanja u boju, voskom crtajte šare po već skuvanim jajima…

Ako se ipak odlučite za boju iz kesice, važno je napomenuti da prilikom kupovine uvek obratite pažnju na rok trajanja i obavezno kupujte na mestima koja su kontrolisana od strane sanitarnog inspektora.

Pratite našu rubriku “Kutak za domaćice” na posebnoj stranici.