(VIDEO) Sve što treba da znate o operaciji katarakte

561

Dr Branka Ivošević, hirurg sa višedecenijskim iskustvom u operaciji katarakte, predstavila je sve što treba da znate o katarakti i najsavremenijim načinima lečenja ove bolesti.

Dr Branka Ivošević

Katarakta (siva mrena) predstavlja zamućenje sočiva u oku, što uzrokuje slabljenje vida. Počevši od početnog zamućenja, postepeno dolazi i do privremenog slepila usled potpunog zamućenja sočiva u poslednjoj fazi bolesti.

Kada se jednom pojavi, kataraktu više nije moguće izlečiti kapima, naočarima sa jačom dioptrijom, niti posebnom ishranom. Ona se može ukloniti isključivo operacijom.

Savremena metoda operacije omogućava odstranjivanje sadržaja zamućenog sočiva ultrazvučnim aparatom i ugrađuje se specijalno dizajnirano, savitljivo veštačko intraokularno sočivo koje ostaje trajno u oku, preuzimajući funkciju prirodnog sočiva.

Preporučuje se da se operacija izvrši onda kada umanjen vid koji katarakta izaziva počne da ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što su kretanje, čitanje, pisanje, korišćenje kompjutera, gledanje televizora, vožnja i slično.

Pre operacije katarakte potrebno je obaviti detaljan preoperativni pregled koji traje oko sat vremena, posle čega se može reći da li postoje neki faktori rizika za izvođenje operacije, kao i da li treba izvršiti neka dodatna ispitivanja i lečenja preoperativno.

Važno je napomenuti da je operacija bezbednija, kraće traje i oporavak vida je mnogo brži ukoliko se katarakta operiše što ranije.

Sve o operaciji katarakte možete čuti od dr Branke Ivošević iz Očne kuće „Perfect Vision“:

Očna kuća „Perfect Vision“ nalazi se na Senćanskom putu 3 u Subotici, kontakt telefoni: 024/55-75-75 i 060/557-57-54. Termin možete da zakažete i putem onajn forme na OVOM LINKU.