U utorak možete da date krv u Odžacima, Karavukovu i Srpskom Miletiću

89

ODŽACI / KARAVUKOVO / SRPSKI MILETIĆ - Crveni krst Odžaci organizovaće u utorak, 23. aprila tri akcije dobrovoljnog davanja krvi u tri mesta odžačke opštine.

Foto: Opšta bolnica Vrbas

Akcija u Odžacima održaće se od 09:00 do 14:00 časova u Sportskom centru. Stanovnici Karavukova krv mogu da daju od 09:00 do 10:00 u prostorijama Osnovne škole „Bora Stanković“, dok će od 11:00 do 12:00 davanje krvi biti moguće i u Osnovnoj školi „Kosta Stamenković“ u Srpskom Miletiću.

Krv možete da date ukoliko ste starosti od 18 do 65 godina i lekarskim pregledom i proverom krvne slike se utvrdi da ovom akcijom ne možete da ugrozite ni sebe ni osobu koja će primiti krv.

Kod potencijalnog davaoca krvi nalaz pluća i srca mora da bude uredan, ždrelo mora da bude bez upale, a limfne žlezde vrata i paziga, jetra i slezina ne smeju da budu uvećane.

Interval davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene.

Ceo postupak traje oko 30 minuta i podrazumeva popunjavanje upitnika, registraciju, određivanje nivoa hemoglobina, lekarski pregled i davanje krvi iz vene, posle čega davalac bude poslužen obrokom.