Pripreme za Ginisa teku punom parom, kulinarski spektakl u Vrbasu sve bliži

4380

VRBAS - Pripreme za veliku manifestaciju, koju udruženje "Multiart" organizuje 5. maja u saradnji sa humanitarnom organizacijom “Chefs for life“ iz Italije, u punom su jeku.

Chefs for life

Na platou ispred Centra za fizičku kulturu „Drago Jovović“ 5. maja od 10:00 do 18:00 časova održaće se pravi kulinarski spektakl, kada će Kuvari velikog srca pokušati da obore Ginisov rekord u pečenju palačinki. Trenutni rekord koji drži Sarajevo, Vrbas će pokušati da obori pečenjem 14.200 palačinki, a za tu namenu, pravo iz Italije, stiže 15.000 specijalno dizajniranih korneta za palačinke, kao i 200 tiganja i stotine kuvarskih kapa i kecelja.

Pored velikog broja palačinki, u Vrbasu će biti spremljeno i više od 2.000 obroka domaće i inostrane kuhinje. Građani će tog dana imati mogućnost da probaju čuveni vojnički pasulj, zatim lovački i srneći paprikaš, različite vrste gulaša, červiš, belmuž, ali i italijanske specijalitete kao što su špagete i paste, budući da je suorganizator manifestacije organizacija „Chefs for life“ iz Italije.

Promoteri i učesnici manifestacije su Daniel Mikšić i Ljubica Komlenić, svetski priznati kuvari sa višegodišnjim iskustvom, a pridružiće im se i kolege iz cele Evrope, od Sarajeva, Beča i Moskve, pa do šefova kuhinje iz prestižnih restorana u Beogradu i Novom Sadu.

Kulinarska manifestacija u Vrbasu biće i inkluzivnog karaktera jer će u nju biti uključena deca, kako iz udruženja „Multiart“, tako i iz drugih prijateljskih udruženja iz cele Srbije, koja će pomagati kod pripreme obroka.

„Multiart“ najavljuje i učešće učenika kuvarskog i ugostiteljskog smera iz Srednje škole „Svetozar Miletić“ iz Novog Sada i ističu da se među njima nalaze i mladi sa autizmom, koji će dati svoj doprinos. Naravno biće prisutni i đaci Srednje stručne škole „4. juli“ iz Vrbasa, smer pekar.

Obroci na manifestaciji biće besplatni, a na platou će biti postavljene kutije za dobrovoljne priloge. Hrana koja ostane, doniraće se narodnoj kuhinji i socijalno ugroženim građanima opštine Vrbas. Budući da je „Multiart“ poznat po „art terapiji“, tog dana će biti izložene i slike dece iz udruženja, koje će posetioci manifestacije moći da vide i kupe.

Pomoć kod održavanja manifestacije pružiće veliki broj donatora u opremi i proizvodima, počev od italijanskih firmi „Promotica“, „Buongusto Italiano“, „Tognana“, pa preko naših „Arum“, „Carnex“, „Vrtlari“, „Braća Popov“, „Atlas print“, „Jaffa“, „Extra auto“…

„Posebnu zahvalnost dugujemo Centru za fizičku kulturu „Drago Jovović“, bez čije pune podrške manifestacija ne bi mogla da se održi, a podršku naravno daju i Opština Vrbas i JKP Komunalac. Velika zahvalnost dugujemo i portalu „Naše Mesto“ i radio stanici AS FM, na redovnom izveštavanju o pripremama za manifestaciju“, kažu u udruženju „Multiart“.