Poslodavci upoznati sa novim servisom za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi

215

KULA - U svečanoj sali Skupštine opštine Kula u utorak je održana obuka o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi, gde su prisutni mogli da se upoznaju sa novim onlajn sistemom za prijavu.

Foto: Milić Vulović

Obuku su držali predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Aleksandra Stojanović i Miroslav Rajlić, koji su okupljenim poslodavcima i sezonskim radnicima pružili sve neophodne informacije o novom zakonu koji uređuje pojednostavljen način radnog angažovanja i plaćanja poreza i doprinosa za rad za lica na poslovima sezonskog karaktera.

Foto: Milić Vulović

Poslodavci sezonske radnike u poljoprivredi od ove godine mogu da angažuju i elektronski, putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs. Svi radnici prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje u slučaju povrede na radu.

Za istu namenu razvijena je i aplikacija za pametne telefone, koja je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za jedan servis javne uprave. Mobilna aplikacija “Sezonski radnici” od 1. aprila dostupna je za preuzimanje na Google play prodavnici, a uskoro će biti na raspolaganju i vlasnicima telefona sa iOS operativnim sistemom.

Preuzmite Vodič za primenu Zakona o sezonskom radu.