Uskršnji medenjaci – Kutak za domaćice

888

KUTAK ZA DOMAĆICE - Ukrasite prazničnu trpezu ovom ukusnom poslasticom. Medenjaci su ukusni, lako se prave i možete ih dekorisati po želji.

Za pripremu testa potrebno vam je:

  • 400 g brašna
  • 170 g šećera u prahu
  • 1 kesica šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 1 kašikica začina za medenjake
  • 80 g putera
  • 3 kašike meda
  • 1/2 kašikice sode bikarbone
  • 1/2 kašikice cimeta

Za dekorisanje medenjaka potrebno je:

  • jedno belance
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kašikica soka od limuna
Uskršnji medenjaci / Foto: pixabay.com

Priprema:

U jednu dublju činiju dobro umutiti jaja sa šećerom u prahu i dodati vanilin šećer. Nakon toga dodati med i otopljen margarin. Zatim dodati 1/2 kašikice sode bikarbone, začin za medenjake i umestiti glatko testo.

Kada se umesi testo, potrebno ga je staviti u foliju i ostaviti u frižideru 2h. Kada testo bude spremno, treba ga razviti na debljinu oko 5mm pa sa uskršnjim modlama za kolače praviti željene oblike.

Zagrejati rernu na 200°C, u željenu tepsiju staviti papir za pečenje (pek papir) i poređati medenjake. Peći oko 7 minuta odnosno dok ne porumene.

Kada se medenjaci ohlade napraviti smesu (rojal) za ukrašavanje. Potrebno je lagano umutiti jedno belance i onda po malo dodavati šećer u prahu. Kada smesa bude jako gusta dodati malo soka od limuna (1 kašikica). Pripremljenu smesu sipati u špric za ukrašavanje. Da bi medenjaci bili šareni i u boji, potrebno je dodati prehrambene boje i onda ukrašavati po želji.

Prijatno!

Pratite našu rubriku “Kutak za domaćice” na posebnoj stranici.