
Za pripremu testa potrebno vam je:
- 400 g brašna
- 170 g šećera u prahu
- 1 kesica šećera u prahu
- 2 jaja
- 1 kašikica začina za medenjake
- 80 g putera
- 3 kašike meda
- 1/2 kašikice sode bikarbone
- 1/2 kašikice cimeta
Za dekorisanje medenjaka potrebno je:
- jedno belance
- 250 g šećera u prahu
- 1 kašikica soka od limuna

Priprema:
U jednu dublju činiju dobro umutiti jaja sa šećerom u prahu i dodati vanilin šećer. Nakon toga dodati med i otopljen margarin. Zatim dodati 1/2 kašikice sode bikarbone, začin za medenjake i umestiti glatko testo.
Kada se umesi testo, potrebno ga je staviti u foliju i ostaviti u frižideru 2h. Kada testo bude spremno, treba ga razviti na debljinu oko 5mm pa sa uskršnjim modlama za kolače praviti željene oblike.
Zagrejati rernu na 200°C, u željenu tepsiju staviti papir za pečenje (pek papir) i poređati medenjake. Peći oko 7 minuta odnosno dok ne porumene.
Kada se medenjaci ohlade napraviti smesu (rojal) za ukrašavanje. Potrebno je lagano umutiti jedno belance i onda po malo dodavati šećer u prahu. Kada smesa bude jako gusta dodati malo soka od limuna (1 kašikica). Pripremljenu smesu sipati u špric za ukrašavanje. Da bi medenjaci bili šareni i u boji, potrebno je dodati prehrambene boje i onda ukrašavati po želji.
Prijatno!
Pratite našu rubriku “Kutak za domaćice” na posebnoj stranici.