Lekarima više neće moći trajno da se oduzme licenca za rad

1016

SRBIJA - Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je nedavno stupio na snagu, lekarima više neće moći trajno da se oduzme licenca za rad.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Navedenim Zakonom predviđeno je da lekar dozvolu za rad može da izgubi samo privremeno, do brisanja iz kaznene evidencije.

Privremeno oduzimanje licence može trajati od šest meseci do pet godina od dana dostavljanja rešenja o privremenom oduzumanju licence, stoji u tački osam člana 185.

Kako je za Tanjug rekao direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić, trajno oduzimanje licence bila je nepravda prema lekarima, jer svaki građanin ima pravo na rehabilitaciju. On podseća da je do sada Etički odbor Lekarske komore Srbije donosio odluku o dostojnosti lekara za obavljanje lekarskom profesijom na osnovu presuda civilnih sudova, čije su odluke uglavnom potvrđivane.

Od 2010. godine do danas Sud časti Lekarske komore Srbije primio je 924 prijave na rad lekara. Prijave su upućivali pacijenti, porodica, ali i svaka peta bila je da se lekar žali na rad svog kolege. Dinić kaže da je polovina prijava odbačena kao neosnovana, da su za ostale prijave pokrenuti postupci i da je do danas izrečeno oko 60 osuđujućih presuda.

Prema pisanju medija, do kraja 2017. godine četiri lekara u Srbiji su trajno izgubili licencu za rad.