(VIDEO) (FOTO) U Vrbasu oboren Ginisov rekord u broju ispečenih palačinki

3532

VRBAS - Na dugo najavljivanoj manifestaciji "Chefs for life - Kuvari velikog srca", koja je održana 5. maja na platou ispred Centra za fizičku kulturu, Vrbas je nezvanično oborio Ginisov rekord u pečenju palačinki.

Obaranje Ginisovog rekorda u Vrbasu / Foto: M. V.

Na samom početku programa, prisutne su pozdravili načelnik Policijske stanice u Vrbasu Vlado Glođović, predsednik opštine Vrbas Milan Glušac i direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

„Policijska stanica Vrbas je već četiri godine prisutna sa projektom „Strategija policije u zajednici“ i cilj nam je da se približimo građanima. Jedan od prvih partnera u ovoj priči je bilo Udruženje „Multiart“ i ovog puta kada nas je Boris pozvao da učestvujemo u gastronomskoj manifestaciji inkluzivnog tipa, bili smo presrećni što smo deo te priče“, rekao je načelnik Glođović.

Glušac je istakao da je kod ove manifestacije najbitnije što je inkluzivnog karaktera, a da ideja inkluzije predstavlja razbijanje granica i predrasuda, te da se na taj način obogaćuje naša društvena zajednica. „Mogu da se pohvalim da smo jedna od najhumanijih sredina u Srbiji i osim toga podržavamo više od sto različitih kulturnih manifestacija godišnje, među kojima je i ova. Trudićemo se zajedničkim snagama da ova manifestacija pređe u tradiciju“, poručio je predsednik opštine Vrbas.

„Od 700 manifestacija, koliko se nalazi u našem kalendaru, ova je jedna od najboljih, upravo zato što pokazuje koliko smo spremni da prihvatimo različitosti. Svi smo mi različiti, a bitno je da se uzajamno poštujemo i da zajedno radimo, živimo, sarađujemo i zato mislim da je ova manifestacija od izuzetnog značaja za sve nas“, pohvalila je Marija Labović „Kuvare velikog srca“ u ime Turističke organizacije Srbije.

Tiganji su zagrejani u ranim jutarnjim časovima, a za osam sati ispečeno je ukupno 15.584 palačinki, čime je Vrbas oborio prošlogodišnji rekord iz Sarajeva za oko 1.400 komada više. Na 70 tiganja, koji su iz Italije stigli specijalno za ovaj događaj, smenjivalo se 120 kuvara. Profesionalnim kuvarima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Italije, Slovenije i Rusije pomagali su učenici ugostiteljskih smerova iz Novog Sada, Sombora i Rume, ali i deca sa posebnim potrebama.

Slika govori 1000 reči:

Pored poslastice koja je spremana za Ginisa, na više štandova pripremana su jela domaće i inostrane kuhinje koja su posetioci mogli besplatno da probaju, a sve što je ostalo, biće uručeno narodnoj kuhinji, Opštoj bolnici Vrbas, Gerontološkom centru i socijalno ugroženim građanima vrbaske opštine.

Uporedo sa pripremanjem hrane, manifestaciju je obogatio i kulturno-umetnički program, a decu su u sali Centra za fizičku kulturu zabavljali mađioničar Karlo Veliki iz Kule, studio „Željko Veseljko“ i Branimir Rosić i leteća gitara.

Manifestacija „Kuvari velikog srca“ pokrenuta je na inicijativu Borisa Bijelovića iz Udruženja „Multiart“, svetski priznatih kuvara Ljubice Komlenić i Danijela Mikšića i osnivača organizacije „Chefs for life“ Dijega Toskanija iz Italije. Pripremanje palačinki pratile su sudije, a Ginisovoj komisiji u Londonu biće poslat snimak, kako bi nezvaničan rekord bio potvrđen.

Pogledajte video prilog iz Vrbasa: