Od vežbanja sa štipaljkom na nosu, do zlata: Milan Šolaja prvak Evrope u ronjenju na dah

1756

KUCURA / VRBAS - Paraolimpijac Milan Šolaja iz Kucure postao je prvak u ronjenju na dah na evropskom prvenstvu koje je održano u Sloveniji.

Milan Šolaja na treningu / Foto: Miloš Đakonov

Nekada aktivni rukometaš sa trinaestogodišnjim iskustvom u ovom sportu, Milan je 2014. godine doživeo nesreću posle koje je ostao nepokretan. Poziv na takmičenje u ronjenju na dah dobio je od Branka Radaka iz Slovenije, sa kojim je boravio 2017. i 2018. godine nekoliko dana u kampu ronjenja u Kikindi. Kako kaže, tamo je nekoliko puta pokušao da roni na dah i izdržao skoro dva minuta, a njegovom prijatelju je već tada bilo jasno da uz malo vežbe može da se napravi dobar rezultat. Milan Šolaja imao je desetak dana da se pripremi za veliko evropsko takmičenje, a trenirao je u svom krevetu, sa štipaljkom na nosu.

„Ronjenje na dah maltene nikada nisam ni probao. Branko mi je preko telefona i poruka ukratko objasnio kako da dišem i da vežbam, da na takmičenje ne dođem skroz nespreman“, kaže Milan o svojoj pripremi za evropsko prvenstvo i dodaje: „Bilo je mnogo teže pripremati se u krevetu sa štipaljkom, nego u vodi, drugačije je. Vežbajući od kuće, krenuo sam od minut i po, dva, i povećavao svakog dana po 10, 20 sekundi. To mi nije dalo mira i onda sam radio više puta na dan i stalno povećavao vreme.“

Milan kaže da je vežbajući od kuće stigao do tri minuta i 40 sekindi, ali se u Sloveniji pojavio takmičar koji je bio ispred njega i koji se pripremao u bazenu. Ipak, paraolimpijac iz Kucure je testirao sopstvene granice i na samom takmičenju konkurenta ostavio daleko iza sebe. „Malo me je uhvatila panika jer nikada nisam radio u vodi, ali kada sam izronio i video šta sam uradio, nisam mogao da verujem. Četiri minuta i 33 sekunde je stvarno veliki i ozbiljan rezltat. Mozak mi je na nekoliko sekundi ostao bez kiseonika jer sam otišao tamo maltene bez priprema.“

Evropski šampion dobio je uslove kakve zaslužuje. Centar za fizičku kulturu „Drago Jovović“ obezbedio mu je treninge u bazenu sa trenerom Đakonov Milošem, kao i korišćenje teretane, a radiće i pravilne vežbe disanja. Stigla su ronilačka odela i štipaljke za nos, dok će ga Taxi Zvone voziti svakog dana u Vrbas na treninge.

Svetsko takmičenje u ronjenju na dah održaće se od 6. do 11. septembra u Rusiji gde će se Milan, kako kaže, truditi da izdrži pod vodom duže od pet minuta i da osvoji jedno od prva tri mesta, a Opština Vrbas je obećala da će finansirati prevoz na takmičenje i smeštaj u Rusiji.