Program manifestacije „Muzeji za 10“ u Gradskom muzeju u Vrbasu

508

VRBAS - Manifestacija "Muzeji za 10" održaće se širom Srbije od 13. do 19. maja pod temom "Muzeji kao središte kulture: Budućnost tradicije".

Gradski muzej Vrbas pripremio je i ove godine niz aktivnosti i predavanja kojima će se pridružiti najvećoj manifestaciji ovog tipa u našoj zemlji.

Program manifestacije „Muzeji za 10“ u Gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbasa

13. maj u 18:00 časova: Likovna umetnost iz perspektive članova Udruženja „Atelje 05“ iz Vrbasa. Akcije i aktivnosti udruženja: Budućnost tradicije; Izložba radova članova trajaće do 20. maja.

13. maj u 19:30 časova: Rusinska nacionalna zajednica u Vrbasu – Istorijat, dolazak Rusina na prostore Vrbasa, suživot sa pripadnicima drugih nacionalnih zajednica. Budućnost tradicije – predavač: Slavka Tamaš. KUD „Karpati“ izvešće kulturno-umetnički program.

14. maj u 19:00 časova: Doseljavanje Ukrajinaca u Vrbas. Tema: doseljavanje Ukrajinaca u Vrbas i njihov suživot sa ostalim nacionalnostima naseljenim u Vrbasu. Predavači: Decešen Vasilj i Kombilj Jaroslav. U pauzama predavanja nastupa pevačka grupa i orkestar KUD „Karpati“ i biće predstavljena izložba tradicionalnih predmeta iz privatne kolekcije Slavka Baranovskog.

15. maj u 19:00 časova: Doseljavanje Mađara u Vrbas – KUD „Sirmai Karolj“. Tema: doseljavanje Mađara u Vrbas i suživot sa ostalim nacionalnostima. KUD „Sirmai Karolj“ kao čuvar mađarske tradicije. Predavanje: Đeze Bordaš. Najavljen je i nastup pevačke grupe KUD „Sirmai Karolj“.

16. maj u 18:00 časova: Muzika kao univerzalno sredstvo komunikacije – Muzički sasdržaji iz stalne postavke Gradskog muzeja. Biće održana i promocija knjige Vladimira Uvalina „Od muzičkog tečaja do Osnovne muzičke škole u Vrbasu 1952-2017“. Nastavnici i učenici Osnovne muzičke škole održaće muzički program.

17. maj od 10:00 do 20:00 časova: Likovna kolonija – Članovi ULUV. Tema: Likovna kultura u Vrbasu – tradicija, budućnost, perspektive. U dvorištu Muzeja održaće se likovna kolonija.

17. maj u 19:00 časova: Promocija knjige poezije Emsure Hamzić „U đul bašti“. Veče je posvećeno poeziji, sevdalinkama i sevdahu. Učestvuju Nikola Zekić i Stojka Vojinović, a za muzičku pratnju zadužen je Aleksandar Nikolić.

18. maj u 19:00 časova: Promocija knjige Dušanke Marković „Svadbeni običaji Srba u Vojvodini“. O knjizi govori autorka i gosti, a u pauzi će nastupiti tamburaši sa svatovskim pesmama i deo vrbaskog folklornog ansambla.

19. maj u 19:00 časova: „Doseljavanje Srba u Vrbas“ – Dramski studio Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ Vrbas. Tema: Doseljavanje Srba na prostore Vrbasa i Bačke i njihov suživot sa ostalim nacionalnostima. Predavanje drži dr Boris Stojkovski. Ova godina je u znaku jubileja 210 godina postojanja Gimnazije u Vrbasu. U pauzama će nastupiti gimnazijski hor sa muzičkom pratnjom.

Ulaz je slobodan.