(VIDEO) JKP Čistoća Sombor odnosi animalni otpad iz domaćinstava bez naknade

629

SOMBOR - Javno komunalno preduzeće "Čistoća" iz Sombora opremljeno je novim specijalizovanim vozilom za uklanjanje uginulih životinja, zahvaljujući čemu će se ovaj posao obavljati na adekvatniji način.

Kako prenosi RTV, ovo komunalno preduzeće će leševe životinja odvoziti i iz domaćinstava, a ova usluga se građanima neće naplaćivati, čime će se sprečiti nelegalno odlaganje animalnog otpada na divljim deponijama.

U „Čistoći“ ističu da se godišnje po prijavama građana sa somborskih puteva ukloni oko 200 leševa životinja, ali da je najveći problem animalni otpad iz domaćinstava kojeg na godišnjem nivou ima oko 120 tona, piše RTV. Od te količine, svega desetak tona završi u somborskoj „Proteinki“ gde se uništava, a ostatak bude rasut po deponijama.

Prema rečima tehničkog direktora JKP „Čistoća“ Vladislava Živanovića, postoje nesavesni građani koji bacaju leševe životinja, ne razmišljajući koliko zagađuju životnu sredinu. On dodaje da je na građanima samo da prijave da imaju uginulu životinju, a ekipe „Čistoće“ će je adekvatno pokupiti novim specijalizovanim vozilom.

Informacije o odnošenju animalnog otpada iz domaćinstava građani će dobiti na poleđini komunalnog računa. Budući da će ova usluga biti besplatna, iz „Čistoće“ se nadaju da širenje i nastajanje novih deponija biti sprečeno.

Pogledajte prilog Radio-televizije Vojvodine: