(VIDEO) Navršava se dvadeset godina od bombardovanja mosta u Vrbasu

2814

VRBAS - Danas se obeležava dvadeset godina otkako je NATO avijacija 1999. godine bombardovala most u Vrbasu.

Vrbaški most posle bombardovanja

NATO bombarderi ispalili su projektile na most u Vrbasu 13. maja u 22:42 sata. Tom prilikom velika oštećenja pretrpeli su obližnji stambeni objekti, a evidentirana je šteta i na vrtićima, školama, ambulanti, Centru za fizičku kulturu, verskim i drugim objektima. Velika oštećenja od oko 1.000 kvadratnih metara polomljenih stakala, pretrpeo je i objekat Srednje stručne škole „4. juli“.

Te noći, glavni nosač mosta sa kolovoznom i pešačkom trakom slomljen je po sredini i srušen je u kanal DTD. Čelična noseća konstrukcija mehanizma za podizanje mosta na levoj obali urušena je u kanal u potpunosti, dok je desna nakrivljena i sletela sa oslonca. Delovi mosta nalaženi su i na 300 metara udaljenosti, pisao je list „Glas“.

Vrbaški most obnovila je Republička direkcija za obnovu zemlje zahvaljujući donatoru Kulskoj banci. Obnovljeni most otvoren je 20. oktobra 1999. u čast Dana oslobođenja Vrbasa.

Podsećamo čitaoce da je redakcija Portala „Naše Mesto“ obeležila dvadesetogodišnjicu od početka NATO agresije dokumentarnim filmom Dvadeset godina od NATO agresije – Svedočanstva iz Kule i Vrbasa. U filmu učestvuje jedanaest sagovornika iz Kule i Vrbasa koji su svedoci strašnih dešavanja tog proleća 1999. godine.

Pogledajte dokumentarni film o bombardovanju Kule i Vrbasa: