Razmišljate o udaji? Kakve veze pite imaju sa tim?

744

KULA - Nekada je na našem brdovitom Balkanu vladalo mišljenje da žena ne može da se uda dok ne zna da napravi pitu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

To je podrazumevalo sate stajanja, razvijanja kora dok nisu gotovo providne, stavljanje nekog od slanih ili slatkih nadeva, pa uvijanje, a onda i pečenje do savršene hrskavosti. Receptura se prenosila s kolena na koleno, sa bake na unuku.

Dobru pitu nije lako napraviti. Pre svega potrebno je da poznajete recept, a potom i veština u kuhinji. Veliku ulogu igra i genetsko nasleđe, pogotovo ako vučete korene iz brdovitih krajeva Bosne i Hercegovine. Kako bismo dobili što detaljnije informacije o pitama, posetili smo „Pitac Cafe&Bakery“ lokal u pripremi koji će biti uskoro otvoren u Velikom parku u Kuli.

„Da, kao što ste i sami rekli, pita ima dugu istoriju i tokom svih tih godina, uvek je neko unapređivao recepte i pokušavao nove kombinacije. Naša ideja je da pravimo pite od pažljivo biranih sirovina, po jedinstvenoj recepturi i domaćoj tehnologiji, tako da su naše „Pitac“ pite dobile konačnu formu, u šta će se građani Kule i sami uveriti.

Što se kombinacija tiče, mi smo se opredelili za osnovne, na koju su ljudi već navikli. „Pitac sa sirom“, „Pitac sa mesom“, „Pitac sa krompirom“, ali i na nešto modernije, sa bogatijim slatkim ukusima kao što su „Pitac sa kremom“ i „Pitac sa vanilom“.“ rekli su nam u Pitac Cafe&Bakery.

Foto: pitac.rs

Verovatno niste znali, ali pita je zapravo nastala još 2.500 p.n.e. i to u Mesopotamiji. Danas se pravi u Turskoj, Grčkoj kao i na pomenutom Balkanu. Svi vrlo dobro znamo za pite iz Bosne, gde je uvreda ako tražiš „pitu sa sirom“, na šta smo svi navikli. Pita je omiljeno jelo i u Srbiji, pa je tako zauzela visoko mesto na lestvici najboljih domaćih jela.

Koliko ljudi širom sveta vole pitu, govori i podatak da u Turskom gradu Bursi postoji takmičenje u jedenju pite, pa je tako jedan od pobednika pojeo preko pet metara pite.

Kada se vratimo na priču o udaji i sagledamo šta sve nudi „Pitac Cafe&Bakery“, ali i ostali, jasno je da udaja više ne zavisi od umeća devojke da pravi pitu. Vremena su se promenila, bake su izgubile recepte i neke stvari jednostavno „nisu kao pre“. Zato, u piti treba uživati, bilo da je pravite sami ili kupujete na vašem omiljenom mestu.