Kucura i Ruski Krstur deo manifestacije „Muzeji za 10“

107

KUCURA / RUSKI KRSTUR - Kucura i Ruski Krstur biće deo ovogodišnje manifestacije "Muzeji za 10", koja se održava od 13. do 19. maja.

U organizaciji Mesnog odbora Matice rusinske iz Kucure, zainteresovani će u petak 17. maja u 21:00 sat moći da posete Etno klub „Oteto od zaborava“, gde će imati priliku da vide stare predmete, oruđa i alate, kao i pisani materijal koji nam približava tradiciju i običaje Rusina, Srba, Mađara, Roma i drugih naroda koji žive i stvaraju na teritoriji Kucure i opštine Vrbas.

Narednog dana, u subotu 18. maja, za posetioce će u zamku u Ruskom Krsturu biti otvorena etnografska zbirka koja sadrži stare fotografije, alat, nošnju i slične predmete.

U Ruskom Krsturu će istog dana od 17:00 do 19:00 časova biti organizovane likovna i kuvarska radionica za decu, kreativne izložbe učenika Gimnazije „Petro Kuzmjak“, prodajna izložba suvenira i kolača Udruženja žena „Bajka“, predstavljanje i degustacija tradicionalnih rusinskih jela i predstavljanje rusinske narodne nošnje. Od 20:00 časova biće upriličeno druženje uz rusinsku narodnu muziku.