Šta je to što srpske turiste vraća Grčkoj

612

Grčka je zemlja čije primorje iz godine u godinu privlači sve veći broj turista iz celog sveta. Oni koji odlaze prvi put vraćaju se prepuni utisaka i oduševljenja, a kao po pravilu, ko jednom ode u Grčku, uvek joj se vraća. Šta je to što naše turiste vraća Grčkoj?

Foto: Unsplash.com

Fantastična priroda

Priroda je bila baš blagonaklona prema Grčkoj, te joj je podarila predivnu obalu i više od 7.000 ostrva. U zagrljaju Egejskog, Jonskog i Sredozemnog mora, grčka ostrva mame čudesnom lepotom. Pejzaži su toliko živopisni, kao naslikani kičicom najveštijeg slikara, a podsećaju na daleke, egzotične tropske predele. Uzmimo za primer ostrvo Lefkada, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim: čiste peščane plaže, nepregledno duge, beli sitni pesak, kristalno tirkizno more, palme, suncobrani od trske… Da ne znate gde se nalazite, mislili biste da su u pitanju Karibi. I jesu, ali Karibi Grčke, kako ostrvo Lefkada često nazivaju.

Ma koliko vešti sa rečima bili, ne možemo vam dovoljno dobro preneti lepotu grčkih plaža. Sve slike koje vidite na internetu, nisu fotošop. Ta lepota vas čeka i uživo. Pored fantastičnih plaža, Grčku odlikuje bujno mediteransko rastinje, stoga zelenila koje pruža prirodni hlad ima svuda. Maslinjaci, vinogradi, šume, planinski vrhovi, zalivi, uvale, pećine, prirodni termalni izvori i još mnogo prirodnih lepota, oduševiće vas i naterati da se bespovratno zaljubite u grčku obalu.

Istorijsko nasleđe

Grčka je kolevka civilizacije. Iz ove plemenite zemlje potekao je veliki broj filozofa, matematičara, mislilaca koji su važili za velike umove svog vremena, a čijim se učenjima vodimo i danas. Za desetak dana koliko prosečno letovanje traje, nemoguće je obići ih sve. Zavisno od lokacije koju odaberete, imate mogućnost organizovanih fakultativnih izleta.

Grčka je bogata spomenicima kulture, koje vredi videti bar jednom u životu. Akropolj u Atini, Epidaurus teatar, Partenon, Delfi, iskopine i arheološka nalazišta, crkve i manastiri koji odolevaju vekovima, drevne tvrđave i zamkovi… Na Krfu, na ostrvu Vido, možete posetiti srpski muzej, spomenik kulture podignut u čast stradalništvu srpske vojske za vreme Prvog svetskog rata.

Vredi pomenuti – od sedam svetskih čuda starog sveta, čak dva se nalaze u Grčkoj – statua Zevsa u Olimpiji (zapadni Peloponez) i Kolos sa Rodosa!

Srdačni domaćini

Grčki i srpski narod smatraju se bratskim narodima dugi niz decenija. Grčki domaćini su prema našim gostima izuzetno srdačni i ljubazni, uvek spremni za razgovor i da priteknu u pomoć. Ne mali broj govori srpski jezik, ili bar zna po neku reč kojom će vam iskazati poštovanje. Možete im se obratiti za savete i smernice, ako želite da vas lokalno stanovništvo uputi u atrakcije koje ne smete propustiti. Često su spremni i da zapevaju i provedu veče sa gostima, uz pesmu i domaće specijalitete.

Letovanje za sve generacije

Bilo da imate 7 ili 77 godina, Grčka je pravi izbor za vas! Šalu na stranu, primorje ove predivne zemlje pogodovaće kako mladima, tako i porodicama sa decom i seniorima.

Omladina željna dobrog provoda ostaće oduševljena noćnim životom Grčke, koji je raznovrsan, bogat i razuzdan. Kafića, noćnih klubova i diskoteka ima u izobilju. Svaka plaža ima beach bar, koji često noću organizuje žurke na plaži, a i žurke na brodićima koji plove obalom su uobičajena pojava. Veliki broj turista iz celog sveta pruža mogućnost druženja i upoznavanja novih ljudi. Pored nezaboravnog noćnog života, za ljubitelje adrenalina tu je ceo spektar sportova na vodi, naročito na ostrvu Lefkada. Cene su uglavnom pristojne ili čak povoljnije nego u Srbiji.

Porodice, tj. bračni parovi sa decom, često biraju Grčku kao željenu destinaciju za letnji odmor. Razlog – toplo more, dubina vode se postepeno povećava, te je sigurno za decu, veliki broj peščanih plaža, bujno zelenilo koje pruža prirodni hlad na obali. Pored pogodnih plaža, tu su i šetališta, igrališta, sportski tereni, akva parkovi. Sva grčka mestašca imaju apoteke, ordinacije, supermarkete i sve što porodici na odmoru može zatrebati.

Lefkada

Lefkada je dragulj Jonskog mora koji nazivaju i evropskim (grčkim) Karibima. Bogato je prirodnim lepotama, a u središtu ostrva izdižu se planinski vrhovi, okruženi borovom šumom. Dani na ostrvu Lefkada su topli, a noći prijatno sveže nakon letnje žege. Plaže su neopisivo lepe i brojne – možete birati između peščanih i šljunkovitih, nema oštrog kamenja na koje se možete povrediti. Veliki broj plaža na Lefkadi su nosioci plavih zastavica. Jonsko more koje ih zapljuskuje je u nestvarnim nijansama plave – od tirkizne do modre, a odlikuje ga topla i kristalno čista voda.

Mogućnosti za bavljenje sportovima na vodi su brojne, a tu je i biciklizam, alpinizam, jedrenje, pa čak i letovi avionom iznad ostrva. Noćni život na ostrvu Lefkada nikoga neće razočarati – brojni noćni klubovi, diskoteke i beach barovi koji organizuju lude žurke, pobrinuće se za vaše zadovoljstvo. Glavni grad Lefkas, divan je izbor za šetnje i upoznavanje grčke tradicije. Spomenici kulture, drevne tvrđave i crkve, šarmantni gradski trgovi, uske popoločane ulice, taverne i restorani… Izbor je na vama.

Foto: Unsplash.com

Evia

Nadam se da imate dovoljno dobru sliku šta vas očekuje na ostrvu Lefkada, a sada se selimo na Egejsko more, gde u zagrljaju nežnih talasa leži ostrvo Evia (Eubeja). Krasi ga netaknuta priroda, toliko očuvana, da je broj uvala na kojima možete naći mir i osamu, jednak broju uređenih turističkih plaža. Plaže su izuzetno čiste, more koje ih zapljuskuje takođe. Duž plaža nalaze se šetališta, sa velikim brojem ugostiteljskih objekata.

Evia je odličan izbor za mlade ljude i porodice. Noćni život će zadovoljiti sve koji su u potrazi za dobrom zabavom, dok će mogućnost fakultativnih obilazaka očarati sve goste. Blizina Atine, mondenskog ostrva Skiatos, vulkanskih ostrva Lihadonisia, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, samo su neki od razloga zašto morate posetiti Eviju.

Zakintos

Zakintos ili Zante grčko je ostrvo u Jonskom moru, koje zbog planinskih vrhova i okomitog stenja ima egzotičan i zapanjujući izgled. Pored planina na severu, jug krase maslinjaci i vinogradi, zbog kojih biste mogli pomisliti da ste u obilasku Provanse. Zakintos je poznat po posebnoj vrsti ribizle koja uspeva samo na ovom ostrvu, a dom je ugroženoj vrsti kornjača Caretta-caretta.

Plaže koje ne smete propustiti su Navagio (plaža na kojoj se nalazi famozna olupina potonulog broda), Banana’s beach i Laganas plaža. Sve su izvanredno čiste i uređene, a Jonsko more u ovom predelu je neverovatno lepo i čisto. O noćnom životu Zakintosa ispredaju se legende, jer pogoduje svačijem ukusu – restorani, taverne, pabovi, kafići, beach barovi, diskoteke, klubovi sa raznim vrstama muzike. Na vama je samo da odaberete. Razloga za posetu ovom čuvenom ostrvu je bezbroj, a kada ga prvi put vidite shvatićete i zašto.