Jovana Vujtović: Problem vodosnabdevanja u Savinom Selu na putu trajnog rešenja

1168

SAVINO SELO - Razgovarali smo sa predsednicom Saveta Mesne zajednice Savino Selo Jovanom Vujtović u želji da saznamo šta je u ovom naseljenom mestu opštine Vrbas urađeno u proteklom periodu, koji su dalji planovi, ali i sa kojim problemima se stanovnici susreću. Razgovor je deo projekta "Mesna zajednica u službi građana", koji naša redakcija realizuje samostalno.

NM: Kako ste zadovoljni sprovedenim aktivnostima mesne zajednice iz prethodne godine?

Jovana Vujtović: Pre nešto manje od godinu i po dana građani Savinog Sela su nam ukazali poverenje i dali šansu da se izborimo za bolje uslove života naše dece i naših sugrađana. Naš zadatak kao zrelih i društveno odgovornih ljudi je da dobijeno poverenje opravdamo rešavanjem višedecenijskih problema u skladu sa našim ingerencijama. Posao nije bio nimalo lak jer smo se suočili sa problemima koji se ne rešavaju preko noći.

Novoformirani Savet mesne zajednice, za koji se može reći da je spoj mladosti i iskustva, odmah se uhvatio u koštac sa zatečenim stanjem i po redosledu prioriteta, a u skladu sa materijalnim mogućnostima pokušao da najveće probleme svede na minimum. Uvek može i više i bolje jer naši sugrađani, naše komšije, rodbina i prijatelji od nas to očekuju.

Savino Selo je najmanje naseljeno mesto u opštini Vrbas i možda sa najvećim problemima što se tiče komunalne infrastrukture. Uz podršku opštine Vrbas trudimo se da takvi problemi postanu prošlost. Ono što je svakako najznačajnije za Savino Selo i ono što naši sugrađani kažu da je najveća rana sela, je nedostatak seoske crkve za naš verujući narod i vodosnabdevanje. Naš prvi zadatak bio je da ostvarimo dobru komunikaciju sa seoskim parohom i pokušamo da dođemo do nekog rešenja. Zajedničkim snagama i podrškom sugrađana, Savino Selo danas ima svoju malu seosku bogomolju i Svetosavski dom. Naši Savinoselci konačno mogu da se venčavaju i krste u svom selu.

Crkva u Savinom Selu / Foto: M. V. fotopres.com

Prioritet svih prioriteta su uvek naša deca. Savino Selo je dobilo, uz podršku Vlade Vojvodine i opštine Vrbas, potpuno rekonstruisan vrtić i po prvi put u istoriji Savinog Sela otvorili smo jaslenu grupu za naše najmlađe sugrađane sa željom da ih bude što više. Savet Mesne zajednice često posećuje naše najmlađe i volimo da ih obradujemo uglavnom novim igračkama, društvenim igrama i svim ostalim stvarima koje se ukažu kao potreba, a njihovi vaspitači nam dostavljaju spisak prioriteta. Prostor ispred vrtića smo adaptirali za potrebe parking prostora. Veoma često, u skladu sa potrebama i našim mogućnostima, pomažemo i seosku školu koja je u proteklih nekoliko godina višestruko nagrađivana od strane svih relevantnih državnih institucija. Poklonili smo im teretanu na otvorenom školskom terenu i novo dečje igralište pa su sad jedina škola u opštini Vrbas koja ima dva dečija igrališta. Poklonili smo im klima uređaj za potrebe informatičkog kabineta i projektor za potrebe jedne od školskih učionica. Svoj deci u školi pred novogodišnje praznike smo poklonili mini koncert Leontine Vukomanović i u saradnji sa firmom „Inobačka“ obradovali ih paketićima. U prethodnoj školskoj godini smo kupili nove udžbenike za svu socijalno ugroženu decu. U saradnji sa opštinom Vrbas kupljen je i nov nameštaj za jednu od učionica u školi. Nagrađujemo učenika generacije i volimo da prigodnim poklonima iznenadimo đake prvake.

Sanirali smo novu manju salu u zgradi mesne zajednice. Dom kulture i seoski muzej su dobili novu fasadu, s tim što je kod Doma kulture promenjena komplet krovna konstrukcija i elektro instalacije. Posle obijanja Mesne zajednice postavili smo video nadzor i alarm na zgradi. Za potrebe naših sugrađana potavili smo dve elektro oglasne table i nekoliko novih klupa u centru sela. Sanirali smo kupolu na seoskoj kapeli i izgradili staze u novom delu groblja.

U saradnji sa Evanđeoskom crkvom, Kosančiću smo poklonili dečje igralište. Takođe, u saradnji sa DTD, put do Kosančića je očišćen od rastinja. Sanirana je divlja deponija preko vojničkog mosta u saradnji sa opštinom Vrbas. Kupljena je novogodišnja rasveta na radost naših najmlađih. Na seoskom fudbalskom stadionu smo postavili nove bandere i reflektore. Kako bi se povelo više računa o bezbednosti u saobraćaju, ispred škole su postavljena dva svetlosna brzinomera. Staro dečje igralište sanirano je i očišćeno od strane naših sugrađana a Mesna zajednica je poklonila košarkašku tablu i osmislila manifestaciju „Dan za pesmu i igru za svu decu sela“. Apoteka i ambulanta su izmeštene u nov iznajmljen objekat do saniranja postojeće zgrade. Pomogli smo adaptaciju pomenutog objekta. U saradnji sa Mesnom zajednicom Zmajevo obezbedili smo školski pribor za decu sa Kosova i Metohije. Pomogli smo sve seoske manifestacije (Pasuljijadu, Štukijadu, Lovački kotlić, Likovnu koloniju, Nevenov festival dece pesnika, seoski turnir u malom fudbalu i Skup Vasojevića). Takođe smo pomogli učešće naših najmlađih fudbalera u mini-maxi ligi kao i odlazak karatista na prestižna takmičenja. Bili smo deo organizacije po prvi put obeležene Vrbice kada je kroz selo prošla litija i deo organizacije Badnje večeri u Savinom Selu. Pomogli smo seosku biblioteku sa dečjim i naslovima za odrasle.

Brzinomer u Savinom Selu / Foto: M. V. fotopres.com

Za potrebe dece sa smetnjama u razvoju za koje se završava dnevni boravak u Vrbasu kupili smo frižider. Krenuli smo sa akcijom „Vratimo rode u Savino Selo“ gde svakoj novorođenoj bebi u selu sa poklon vaučerima poželimo dobrodošlicu. Bili smo domaćini delegacijama iz ruskog grada Kostroma i delegaciji zvaničnika iz Berana. Za sve aktivnosti u prethodnih godinu i po dana Kulturno prosvetna zajednica Srbije nas je nagradila priznanjem za doprinos razvoju sela do 3.000 stanovnika.

 

NM: Kakve aktivnosti planirate u tekućoj godini?

Jovana Vujtović: U tekućoj godini nastavljamo sa akcijom „Vratimo rode u Savino Selo“. I u ovoj godini nagradićemo učenika generacije ali i sačekati prvake 1. septembra. Ono što nam je prioritet u danima pred nama je završetak započete dečje rođendaonice. Ruiniran opštinski objekat je Opštinsko veće ustupilo Mesnoj zajednici Savino Selo za potrebe naših najmlađih sugrađana. Mesna zajednica već nekoliko meseci radi na adaptaciji objekta koji će biti prilagođen potrebama seoske dečje rođendaonice na radost naše dece. Započeti radovi na Domu kulture završiće se u ovoj godini i već početkom naredne očekujemo manifestacije u ovom objektu, a folklornoj sekciji će biti omogućeno da u njemu obavlja svoje probe i priredbe.

Veliki broj naših sugrađana putuje do svojih poslovnih jedinica u Novi Sad, Maglić, Gajdobru i druga naseljena mesta, stoga se ukazala potreba da se na kraju sela prema Despotovu uradi novo autobusko stajalište. To nam je zadatak u narednim danima. Očekujemo i projekat za adaptaciju stare zgrade ambulante i razgovore na temu realizacije tog projekta. Krenućemo i sa prvim radovima na dovođenju pitke vode iz grada. Ono što najviše očekuju naši sugrađani i što je višegodišnja želja vernika Savinog Sela je izgradnja seoske pravoslavne crkve. Javio se potencijalni investitor i u danima pred nama bavićemo se ovom temom sa željom da se u ovoj godini makar pripremi projektno-tehnička dokumentacija sa kojom bismo, ako ne ranije, naredne godine uz blagoslov krenuli sa radovima. Nastavljamo da podržavamo sve seoske manifestacije sa željom da obogatimo kulturni život Savinog Sela.

 

NM: Šta se nalazi na listi prioriteta mesne zajednice?

Jovana Vujtović: Kako sam navela u prethodnim odgovorima prioritet je dovod pitke vode za naše sugrađane, kao i početak radova na izgradnji seoske crkve. Opremanjem i završetkom dečje rođendaonice i završnim radovima na Domu kulture završili bismo zacrtane prioritete za ovu 2019. godinu. Radićemo na završetku radova na parternom uređenju centra ispred rođendaonice i rešavanju problema oko dva ruinirana objekta bivše firme „Milan Kuč“ koje su danas u vlasništvu „Karneksa“, a postoje potencijalni investitori u iste.

 

NM: Kakvu saradnju imate sa drugim institucijama?

Jovana Vujtović: Kada je konstituisan Savet Mesne zajednice u Savinom Selu, naš prvi zadatak je bio da „uvežemo“ institucije. Naš najverniji saborac i najznačajnija podrška je Opština Vrbas. Takođe Opština nam pomaže da ostvarimo dobru saradnju sa sekretarijatima Vlade Vojvodine i ministarstvima u republičkoj Vladi. Pored tih najznačajnih karika našeg lanca, kako sam već navela, na lokalnom nivou smo u stalnoj saradnji sa Domom zdravlja i apotekom, sa Predškolskom ustanovom „Boško Buha“ i Osnovnom školom „Branko Radičević“ u Savinom Selu. Takođe ostvarujemo lepu saradnju sa Narodnom bibliotekom „Danilo Kiš“ i Centrom za fizičku kulturu u Vrbasu. Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ iz Vrbasa je jedan od naših najznačajnijih saradnika u skladu sa delatnošću kojom se bave. Turistička organizacija je uvek uz nas da isprati sve naše manifestacije i na sajmovima koje obilaze predstave naše turistički interesantne seoske potencijale. Kao i sva naseljena mesta suočeni smo sa problemom pasa lutalica pa smo u stalnoj komunikaciji sa Javnom agencijom za zoohigijenu i poljoprivredu, a oni su nam i podrška kada zelenilom i cvećem ulepšavamo javne seoske površine. Uglavnom ne postoji institucija u opštini Vrbas sa kojom nije ostvaren dobar vid saradnje kroz različite zadatke i projekte mimo gore nabrojanih viših državnih institucija.

Osnovna škola „Branko Radičević“ Savino Selo / Foto: M. V. fotopres.com

NM: Na koji način ostvarujete komunikaciju sa građanima?

Jovana Vujtović: Sve sednice Saveta mesne zajednice su javne. Na njima mogu prisustvovati i aktivno učestvovati svi naši sugrađani u delu koji se ne tiče glasanja. Volimo i želimo da čujemo sve predloge, sugestije, potrebe, zadatke, ali i kritike onih koji su nam dali poverenje da se borimo za njihovo bolje sutra i poboljšanje uslova života u Savinom Selu. Svakodnevno su vrata Mesne zajednice otvorena za sve naše Savinoselce. Trudimo se da sugrađanima uvek stojimo na raspolaganju.

Problem bilo kog pojedinca u Savinom Selu je problem svih nas i tako moramo da se ponašamo dok se ne dođe do rešenja. Mi smo birani da probleme rešavamo i da onima koji su nas birali podnosimo izveštaj. Sve što radimo za svoje selo, radimo transparentno uz podršku naroda i zajedničkim snagama stvaramo bolji ambijent za dalju budućnost i život naših mlađih naraštaja sa željom da oni sutra svoje porodice zasnivaju u svom Savinom Selu. U toj želji borićemo se za investiciju koja će uposliti naše školovane kadrove i zadržati ih u sredini koja ih je školovala. Savino Selo je svakako rasadnik mladih, školovanih ljudi koji imaju želju da rade i grade svoje selo. Za sve njih naša vrata su uvek otvorena, a zajedničkim snagama stvaramo sliku da je mesna zajednica zajednički dom svih Savinoselaca.

 

NM: Šta biste izdvojili kao najveći problem u mesnoj zajednici?

Jovana Vujtović: Mesne zajednice u opštini Vrbas nemaju izglasan mesni samodoprinos samim tim i mesna zajednica u Savinom Selu ne može umnogome da se osloni na sopstvena sredstva. Finansijskim planom se oslanjamo na Opštinu i pratimo konkurse sa pripremljenim projektima. Neuporedivo brža realizacija planova bi bila kada bismo se oslonili na sopstvena sredstva.

Najveći problem sela je vodosnabdevanje i taj problem je na odličnom putu trajnog rešenja. Dugogodišnja želja da selo dobije svoju crkvu je delom rešena izgradnjom crkvene bogomolje. Volja, želja i trud, kao i humana strana Savinoselaca koji su samo fizički napustili selo će, nadamo se, dati rezultat i izroditi sveti hram u Savinom Selu. Svi ostali problemi su neuporedivo lakše rešivi. Savet Mesne zajednice je od svog konstituisanja jednoglasno donosio odluke i trudićemo se da do kraja mandata odgovorimo na sve zadatke ali i da savladamo sve prepreke koje nam se budu našle na putu do cilja, a cilj je bolji život naših sugrađana, lepše i uređenije Savino Selo i veći broj naših najmlađih sugrađana koji će ispuniti sobe vrtića i školske učionice.

Sve članke iz rubrike “Mesna zajednice u službi građana” možete pronaći – OVDE.