Zahtev za izdavanje pasoša može lično, a može i online

37452

SRBIJA - Zamenik načelnika Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Lidija Joksović izjavila je da građani pored mogućnosti da elektronskim putem zakažu termin za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša, zahtev mogu predati i lično u policijskoj stanici.

Pasoš Republike Srbije / Foto: Nemanja Janjanin, fotopres.com

„Nijedan građanin koji nema zakazan termin i koji je lično došao na šaltere policijskih uprava i stanica da preda zahtev za izdavanje pasoša nije vraćen, niti će biti vraćen, odnosno svima će zahtevi biti primljeni istoga dana kada dođu u policijsku stanicu“, istakla je Joksović.

Ona je podsetila da ove godine velikom broju građana ističe desetogodišnji rok važenja putne isprave i ukazala da zbog toga postoji veliko interesovanje za podnošenje zahteva za izdavanje novog pasoša na šalterima policijskih uprava i policijskih stanica na teritoriji Republike Srbije.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova maksimalno je podiglo kapacitete za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša, kako u pogledu broja šaltera na kojima se podnose zahtevi, tako i u broju zaposlenih koji primaju zahteve za izdavanje pasoša“, rekla je Joksović.

O velikom interesovanju građana, kako je navela, svedoči i podatak da je u poslednja dva meseca na teritoriji Republike Srbije izdato oko 140.000 pasoša.

Joksović je ukazala da su rokovi za izdavanje pasoša, odnosno rokovi u kojima građani mogu podići nove pasoše, mnogo kraći od zakonskih rokova i kao primer navela podatak da građani u Beogradu novi pasoš mogu podići, u proseku, u roku od 7 dana od dana podnošenja zahteva za njegovo izdavanje.

Policijska stanica u Kuli / Foto: Nemanja Janjanin, fotopres.com

„Ministarstvo unutrašnjih poslova moli građane za strpljenje i apeluje na njih da obavezno provere datum isticanja roka važenja pasoša kako bi blagovremeno podneli zahtev za izdavanje novog, jer se često dešava da građani samo nekoliko dana pre roka isticanja važenja pasoša dođu da podnesu zahtev“, istakla je Joksović.

Zakazivanje termina za podnošenje zahteva za ličnu kartu i pasoš možete podneti na portalu eUprava gde ćete pronaći sve potrebne informacije i uputstva, dok sve potrebne informacije o pasošima možete pronaći na sajtu MUP-a.

PROČITAJTE JOŠ:

(VIDEO) Diplomata iz Liberlanda priča o svojoj državi, bitkojnu i blockchain tehnologiji