OTKRIVAMO: Kako se pacijent zaista oseća tokom operacije katarakte?

520

Za svakog pacijenta kom je dijagnostikovana katarakta (siva mrena), operacija je nažalost neizbežna, jer je to jedini način da se katarakta otkloni.

Međutm, zbog straha od bola, krajnjeg ishoda ili nečeg trećeg, pacijenti često odlažu operaciju, što pak može dovesti i do privremenog slepila.

Kako bismo otklonili nedoumice i što realnije približili samu operaciju, konsultovali smo dobro poznatog saradnika naše redakcije dr Branku Ivošević iz Očnog centra Perfect Vision iz Subotice, koja nam je otkrila šta sve pacijent može čuti, videti i osetiti u operacionoj sali za vreme operacije katarakte.

„Pre početka operacije, hirurg pacijentu ispira oči hladnim rastvorom, što pacijent oseća na koži, ali ne i u očima jer su one anestezirane kapima. Tokom cele operacije, pacijent je budan, svestan i u neprekidnoj komunikaciji sa hirurgom“, istakla je dr Branka Ivošević naglašavajući da je važno da pacijent sluša hirurga i prati njegova uputstva.

Tokom operacije, hirurg koristi poseban mikroskop koji emituje svetlost u oči pacijenta. Neki pacijenti navode da im je ova svetlost smetala na početku ali su se tokom operacije navikli na taj osećaj.

Jedan od najčešćih strahova je: „Šta ako trepnem u toku operacije?“. Ne brinite, ovo se ne može desiti jer će vam na kapke biti postavljen instrument koji sprečava treptanje.

„Tokom trajanja operacije, čuje se zvuk ultrazvučnog aparata pomoću kog se u stvari vrši uklanjanje prirodnog sočiva u oku. Nakon toga se vrši ugradnja intraokularnog sočiva i tada pacijent može osetiti mali pritisak u očima. Neki pacijenti kažu da u trenutku postavljanja sočiva vide u žutim nijansama, što je kratkotrajno“, završava dr Ivošević.

Operacija katarakte ne traje duže od 15-20 minuta, sigurna je za pacijenta, a krajnji ishod je neuporedivo bolji vid i kvalitetniji život bez katarakte. Prema rečima operisanih pacijenta, operacija nije bolna i manje je stresna od npr. zubarske intervencije.