(VIDEO) Udruženje „Plava ptica“ dobilo Službu za pomoć i negu u kući

1467

KULA - Posle višegodišnjeg rada pri Domu za stare i penzionere u Kuli, Služba za pomoć i negu u kući zvanično je postala deo Udruženja za pomoć MNRO "Plava ptica".

Konferencija za medije / Foto: N. Janjanin

Šest gerontodomaćica i jedna negovateljica koja radi nabavke i dostavu obroka od 1. maja su krenule sa radom u okviru „Plave ptice“.

Direktor „Plave ptice“ Marko Košutić rekao je da će se u narednom periodu raditi na tome da se ova usluga unapredi, a važan deo je nabavka prevoznog sredstva i adekvatne opreme za rad. Kako kaže Košutić, u planu je da ove godine do 35 domaćinstava dobije uslugu gerontodomaćice, kao i da se usluga proširi i na naseljena mesta opštine Kula. Nabavkom automobila i skutera gerontodomaćicama će biti omogućena veća mobilnost i za manje vremena moći će da obiđu veći broj korisnika.

Vozilo za gerontodomaćice / Foto: N. Janjanin

U sklopu Službe za pomoć i negu u kući, svi korisnici moći će da dobiju dostavu kuvanog obroka i posetu medicinskih sestara koje dolaze iz Udruženja „Plava ptica“ i koje će raditi kao podrška negovateljicama. Uslugom je predviđena i poseta socijalnog radnika, kako bi na vreme mogle da se uoče potrebe korisnika i informacije o tome proslede drugim službama.

Prema rečima predsednika opštine Kula Damjana Miljanića, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dalo je preporuku, a Opština Kula se opredelila za to da usluga ide kroz postupak javne nabavke i da traži odgovarajuće licence i sertifikate. On je naglasio da je usluga i ranije dobro funkcionisala, a kroz projekat „Plave ptice“ je unapređena i stvoreni su uslovi za dodatne usluge.

„Cilj ove usluge i svega onog što Opština radi je da se raznim kategorijama stanovništva olakša život. Opština je i do sada imala odličnu saradnju sa Udruženjem „Plava ptica“ i ubeđen sam da će isto tako biti i u narednom periodu“, rekao je Miljanić.

Pogledajte video prilog: