Besplatna podela tableta za uništavanje larvi komaraca na teritoriji opštine Vrbas

1679

VRBAS - Opština Vrbas i novosadska firma "Ciklonizacija" organizuju podelu besplatnih BTI tableta za larvicidni tretman komaraca u okviru akcije zaštite zdravlja građana.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Tablete, koje se mogu preuzeti u mesnim zajednicama na teritoriji opštine Vrbas, deluju samo na larve komaraca i koriste se u domaćinstvima gde ima stajaće vode koja se skuplja u buradima, starim automobilskim gumama ili tamo gde ima bara, septičkih jama, fontana i slično. Građani detaljno uputstvo za upotrebu tableta mogu da pronađu na svakom pakovanju.

U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Ključno je na vreme i efikasno uraditi larvicidne tretmane i ne dopustiti da se komarci razmile po naseljima.

Da bi borba protiv kućnih komaraca bila efikasna, uz sistematsku akciju i tretmane stručnjaka potrebna je i odgovornost građana.

Kako bi sebe i svoje bližnje zaštitili od komaraca, građani koji žive u kućama treba da jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe ili slične posude u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi. Potrebno je takođe staviti mreže na ventilacione otvore i poboljšati zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara. Iz Ciklonizacije savetuju da se kanali redovno čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista.

Male površine vode dovoljne su za veliku produkciju komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom, koja tokom sezone stoji u dvorištu, može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana.