Subvencije za samozapošljavanje nezaposlenim licima iz opštine Kula

500

KULA - Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv nezaposlenim licima za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2019. godini na teritoriji opštine Kula.

Ilustracija / Foto: N. Janjanin, fotopres.com

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Kula i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Sredstva se dodeljuju jednokratno u iznosu od 200.000 dinara, odnosno 220.000 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 240.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos.

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 200.000, odnosno 220.000 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 240.000 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom.

Pre uključivanja u program, Nacionalna služba vrši proveru ispunjenosti zakonskih i uslova ovog javnog poziva za nezaposleno lice.

Javni poziv je otvoren od od 30. maja 2019. godine, a poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom je do utroška sredstava, a najkasnije do 15. novembra tekuće godine.

Pročitajte ceo tekst Javnog poziva.