Ko je izmislio sendviče i kakve veze s njima imaju veštice?

171

KULA - Reč sendvič potiče od engleske reči "sandwich" koju kada razložimo, dobijemo reč "sand" što znači pesak i reč "wich" koja znači veštica. Iako bi se na prvi pogled reklo da veštice imaju neke veze sa jednim od omiljenih specijaliteta širom sveta, istina je u stvari malo drugačija. Malo više!

Sendvič / Ilustracija / Foto: pixabay.com

Nisu sendviči nastali tako što je jedna ružna povijena bakica stajala iznad svog lonca dok je iz njega isparavala zelena tečnost, već je jedan veoma bitan čovek želeo na brzinu da jede i to sve zbog kocke.

U pitanju je lord Sendvič koji je živeo u 18. veku! Iako su po njemu nazvana Sendvič ostrva (nije šala) jer je finansirao plovidbe čovenog Džejmska Kuka (otkrio je Havaje), sudbina je htela da on ostane upamćen baš po – sendvičima!

“Parče govedine između dva komada hleba” uzviknuo je svom slugi tokom jedne kockarske partije, a sve da karte ne bi igrao prljavim rukama.

Ostali kartaroši za stolom su naručivali isto što i lord Sendvič i kako se to ponavljalo sa kolena na koleno, ostade samo sendvič. A lorda svi zaboraviše…

Zanimljive informacije o sendvičima smo čuli u Pitac Cafe & Bakery, gde se u ponudi, pored lord sendviča, nalazi još jedan specijalitet kuće, a to je pohovani sendvič!

Ukoliko ste ljubitelj parčeta mesa koji uz ukusan namaz i malo salate savršeno pristaje između dva komada hrskavog hleba, a pritom ste i ljubitelj prženica, onda je ovo specijalitet baš za vas!

“Možda nekima izgleda kao nemoguća kombinacija dva specijaliteta koja nemaju (ako izuzmemo hleb) mnogo veze jedno s drugim, ali treba da se zna da oni čine savršen spoj! Omiljeni tost sedvič, pa još pohovan i pržen do hrskavog savršenstva je nešto što jednostavno mora da se proba!” rekli su nam u Pitac Cafe & Bakery.

Foto: pitac.rs

Što se tiče interesantnih kombinacija ukusa, u jelovniku smo primetili sendvič sa tunom koji najbolje ide uz limunadu, zatim sendvič sa šunkom koji dobije pun ukus samo ako uz njega pijete neku od brojnih kombinacija ceđenih sokova, tu je naravno sendvič sa prštuom, ali i prolećni sendvič pun energije, za kraj ili početak napornog dana.

U lokalu Pitac Cafe & Bakery koji se nalazi u Velikom parku u Kuli, radovi se privode kraju i sa nestrpljenjem čekamo veliko otvaranje da bismo probali njihove fantastične sendviče i sve ostalo iz bogate ponude.