Prestižna književna nagrada Zlatna sova pripala Vrbašaninu Goranu Labudoviću Šarlu

178

VRBAS - Vrbaski pisac Goran Labudović Šarlo dobitnik je nagrade "Zlatna sova" za 2019. godinu, za roman "Vetruška u danima neba".

Proglašenje pobednika obavljeno je u sredu u prostorijama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu, a tročlani žiri u sastavu prof. dr Jovan Delić, dr Dragana Bedov i dr Željka Pržulj, bio je jednoglasan.

„Na prvi pogled linearnu priču o jednom od najznačajnijih graditeljskih poduhvata koji je na teritoriji Vojvodine realizovala Austrougarska monarhija u periodu od 1793–1801. godine, Velikom bačkom kanalu, čine dva značajna toka, vremenski udaljena, ali idejno, emotivno i motivski prožeta i isprepletena.

Hronološki starija, priča o braći Kiš, naročito inženjeru Jozefu Kišu, vizionaru i čoveku koji žrtvuje apsolutno sve (porodicu, prijatelje, karijeru, kapital, autoritet) zarad dalekog cilja, prvobitno samo njemu vidljivog i značajnog, predstavlja univerzalnu priču o nesebičnom žrtvovanju pojedinca za kolektiv, koji, ispostaviće se, u velikoj meri takvu žrtvu i ne poštuje. Ulažući u ovaj poduhvat sopstveno zdravlje i život, Jozef se vodio isključivo narodnim interesima kolonista: isušivanjem bara i dobijanjem što više plodne zemlje, formiranjem šumskih pojaseva, sistemom odbrane od poplava, razvojem manufaktura i zanata na tom području, a naročito razvijanjem poljoprivrede i vinogradarstva. Do zapleta dolazi onog momenta u realizaciji projekta kada troškovi počinju značajno da premašuju planove. Tada se oko braće Kiš plete mreža intriga, kako lokalnog bačkog plemstva i preduzetnika, tako i ljudi bliski caru zaduženi za nadgledanje projekta, u cilju postizanja ličnih interesa. U osnovnu priču o gradnji kanala vešto je upreden veliki broj manjih koje ukazuju na istoriji poznat težak položaj Srba u Monarhiji i njihovu ulogu u funkcionisanju ovog državnog sistema.

S druge strane, priča koja predstavlja aluziju na savremenu političku scenu Srbije, koju reprezentuje Kišov daleki potomak u namjeri da ekonomski razvoj svoje zemlje usmjeri preko razvoja poljoprivrede, još jednom ističe ponavljanje sve uzaludnost pojedinca i njegovog napora usmerenog ka opštem dobru. Simboličkog naslova, roman, Vetruška u danima neba, predstavlja bezvremenu i duboko ljudsku priču koja je uvek prisutna u životima onih koji nisu spremni da prihvate materijalno kao jedini pokretački motiv i da lični interes zamijeni opšte dobro“, stoji u obrazloženju žirija.

Dobitnik druge nagrade je Živojin Ivković iz Beograda za roman „Nepredvodivi rečnik sinonima“, a treća nagrada pripala je Šćepanu Aleksiću iz Bileće za roman „Čekajući žutu vojsku“.