Škole iz Kule, Kucure i Odžaka nagrađene na konkursu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“

539

KULA / KUCURA / ODŽACI - Na javnom konkursu "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini", koji je raspisalo nekoliko pokrajinskih sekretarijata, među nagrađenima su se našle i tri osnovne škole iz opština Kula, Vrbas i Odžaci.

Foto: vojvodina.gov.rs

Pravo učešća imale su predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove iz Vojvodine, a cilj je bio razviti model odgovornog ponašanja i brige o neposrednoj životnoj sredini svojom kreativnošću i bez obaveznog ulaganja novčanih sredstava. Učešće u projektu takođe je bilo okrenuto razvijanju timskog rada, takmičarskog duha, komunikativnosti, uključivanju u istraživački rad, unapređenju saznanja dece o energetskoj efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije i drugo.

Zahvaljujući velikom broju sprovedenih aktivnosti, među 60 nagrađenih vaspitno-obrazovnih ustanova našle su se i osnovne škole „Petefi brigada“ iz Kule, „Branko Radičević“ iz Odžaka i „Bratstvo jedinstvo“ iz Kucure.

Ove školske godine obeležen je jubilej, deset godina kontinuirane realizacije programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

U jubilarnoj godini, zbog značaja koji ima u izgrađivanju ekološke kulture, program je dodatno ojačan. Ovogodišnji fond za nagrade povećan je na 4,2 miliona dinara, a programu, koji realizuju pet pokrajinskih sekretarijata sa partnerima iz civilnog sektora – Pokretom gorana i Riken fondom za reciklažu limenki, pridružili su se i javna preduzeća Vojvodinašume, Nacionalni park Fruška gora, Grad Novi Sad i Grad Beograd, kao i velike kompanije kao što su NIS i Beočinska fabrika cementa Lafarž.