(VIDEO) Uspešno održan Dan otvorenih vrata u mašinskom centru JKP Čistoća Sombor

522

SOMBOR - Javno komunalno preduzeće "Čistoća" iz Sombora organizovalo je u petak 7. juna 2019. godine prvi Dan otvorenih vrata, gde su učenici osnovnih škola i građani imali mogućnost da se upoznaju sa reciklažnim centrom i načinom skladištenja ambalažnog otpada.

Foto: N. Janjanin

Osnovci iz Sombora i okolnih naseljenih mesta stavljali su plastične flaše na traku u reciklažnoj hali i na taj način i sami načinili početni korak davanju nove namene ambalaži. Cilj ovog performansa je da se kod onih, na kojima svet ostaje, stvori svest o značaju zaštite životne sredine.

Prema rečima direktora „Čistoće“ Duška Sekulića, ova akcija imala je dva cilja, a jedan od njih je i da se javnost upozna sa novim komunalnim vozilima i radnim mašinama.

Duško Sekulić / Foto: N. Janjanin

„Sve ovo što vidite ovde kupljeno je sopstvenim sredstvima JKP „Čistoća“, bez ikakvih subvencija. Razmišljali smo u kom smeru da idemo i odlučili da je ovo srce komunalnog sistema i da bez kvalitetnih vozila i opreme ne možemo da obavljamo svoju delatnost. Kreditno smo se zadužili na šest godina, uz grejs period od godinu dana“, rekao je Sekulić.

Foto: N. Janjanin

U mašinskom centru predstavljeni su mašina za čišćenje ulica, kombinovana radna mašina, autopodizač koji prevozi velike kontejnere, zatim specijalizovano vozilo za prenošenje leševa životinja, kao i specijalka, vozilo u koje se odlaže komunalni otpad, koji se potom prevozi na deponiju. U toku je javna nabavka kamiona sandučara koji će izlaziti po prijavi građana i odnositi kontejnere koji su spremni za popravku, a donositi nove. Građani Sombora će na ulicama svog grada imati priliku da vide komunalna bicikla, ali i radnike u novoj, savremenoj uniformi, visokog kvaliteta.

Foto: N. Janjanin

Posle upoznavanja sa načinom selekcije otpada, najmlađi gosti imali su priliku da razgledaju nove radne mašine i komunalna vozila, ali i da se provozaju njima.

Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ obezbedilo je kontejnerske niše, u saradnji sa preduzećem Sekopak iz Beograda, koje će za vreme letnjeg raspusta biti postavljene u dvorištima svih škola na teritoriji grada Sombora. Na ovaj način kod dece će se od najranijeg doba razvijati svest o primarnoj selekciji otpada. Direktor Sekulić najavio je proizvodnju kontejnerskih niša u mašinskoj radionici i mogućnost izlaska na tržište i prodaje istih drugim komunalnim preduzećima.

Foto: N. Janjanin

Tokom jula i avgusta, u reciklažnom centru biće postavljena kamionska vaga za merenje sekundarnih sirovina koje se prikupljaju na teritoriji svih naseljenih mesta ili otkupljuju od građana. Kada je reciklažni centar otvoren 2012. godine, recikliralo se oko 80 tona otpada godišnje, da bi se prošle godine ta količina popela na 600 tona. Najznačajnije povećanje zabeleženo je kod prikupljanja stakla gde je prosek bio od 20 do 40 tona godišnje, a već sada, na polovini godine, prikupljeno je oko 80 tona staklene ambalaže.

Foto: N. Janjanin

„Treba poraditi na ekološkoj svesti građana. Mi to ne možemo sami i potrebna nam je pomoć grada i svih ostalih službi gradske uprave da istrajemo u zajedničkom zadatku da naš grad učinimo lepšim, čistijim i samim tim zanimljivijim za život i za turiste“, kaže direktor „Čistoće“ Duško Sekulić.

Pogledajte video prilog: