Katarina Radonić: Nagli porast temperature pogodovao razvoju bolesti na svim poljoprivrednim kulturama

723

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Kiša, koja je padala duže od mesec dana, donela je velike probleme, ne samo građanima iz plavnih područja, nego i poljoprivrednim proizvođačima.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Pitali smo rukovodioca Savetodavne službe PSS Vrbas Katarinu Radonić kako su tolike padavine uticale na poljoprivredne kulture i kakve posledice sa sobom nosi nagli porast temperature:

U proteklih mesec dana palo je više od 250 litara kiše po metru kvadratnom, koliko obično padne za tri, četiri meseca. Obilne kiše i niske temperature koje su ih pratile negativno su uticale na sve useve, koji su zaostali u rastu, žute se i nedostaje im sunca da bi krenuli da se razvijaju. Usevi su nam prilično zakorovljeni jer od blata nije moglo da se uđe u njive, tako da su ljudi tek sada krenuli sa tretiranjem korova.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Posle niskih temperatura i velike vlage odjednom je naglo otoplilo, zbog čega su se na svim poljoprivrednim kulturama pojavile razne bolesti poput pepelnice, plamenjače i drugih. Zbog toga je jako važno da se sada odrade tretiranja fungicidima. Zabeležena je velika pojava biljnih vaši koje redovno treba suzbijati da usevi ne bi dobili viruse koje one prenose, jer znamo da biljke koje dobiju virus ne mogu da se tretiraju, nego uglavnom propadaju.

Budući da smo imali šestomesečnu sušu, velika količina padavina imala je pozitivan uticaj na neke od kultura. Pšenica se izvukla i sada izgleda dobro, osim što je došlo do pojave fuzarijuma klasa. Nažalost, to više ne može da se suzbije, ali kod proizvođača, koji su ranije radili tretman suzbijanja, pojavio se sporadično i tu neće biti problema.

Donji slojevi zemlje bili su potpuno suvi pre početka padavina i sada se stvorila zaliha vlage, tako da je jako dobro što je pala kiša, samo bi bilo idealno da je pala u nešto manjim količinama i da je bilo više sunca, rekla je Katarina Radonić za Portal „Naše Mesto“.