(VIDEO) Privrednici iz Zapadnobačkog okruga posetili sajam kineske privrede u Budimpešti

1187

BUDIMPEŠTA - Od trećeg do petog juna 2019. godine, u Budimpešti u Mađarskoj održan je još jedan China Brand Fair, sajam kineske privrede koji je okupio 320 izlagača iz Kine, ali i 67 kompanija iz centralne Evrope i sa Balkana. 

Foto: N. Janjanin

Za tri dana, koliko je trajao sajam, organizatori su zabeležili 7.000 registrovanih posetilaca, što je jasan pokazatelj koliku je pažnju privukla ova manifestacija.

Domaćin sajma je bila kompanija CECZ (Centralno evropska trgovinska i logistička kooperativna zona), a pokrovitelj je Ministarstvo trgovine Narodne Republike Kine.

Sa teritorije Zapadnobačkog okruga, Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Sombor je na sajam dovela 60 privrednika, koji su ovu posetu iskoristili za podsticanje poslovne saradnje i povezivanje sa kineskim kompanijama.

Zahvaljujući Privrednoj komori Srbije, sajam u Budimpešti je posetilo još oko 250 privrednika iz Beograda, Novog Sada, Kruševca, Kraljeva i Trstenika.

Mihajlo Maćuš, koordinator Sektora industrije RPK Sombor, rekao je da ova organizacija posećuje budimpeštanski sajam od 2014. godine, a da je od 2018. to prešlo u ozbiljniju formu. RPK Sombor je ove godine, kako kaže Maćuš, došao sa 60 privrednika, a 2020. planira se odlazak u Budimpeštu sa dva autobusa, uz pruženu mogućnost našim privrednicima da izlažu.

Da ovakve manifestacije donose pozitivne rezultate, dokaz je sporazum o saradnji koji su potpisali predstavnici Škole za osnovno obrazovanje odraslih Sombor i predstavnici Binžo medicinskog univerziteta iz kineske pokrajine Šan Dong.

Zoran Bulatović i Vladimir Popović sa predstavnicima medicinskog univerziteta iz Kine / Foto: N. Janjanin

„Podsećam da je odlazak na sajmove sa privrednicima jedna od redovnih aktivnosti RPK Sombor. U sklopu tih aktivnosti, Škola za osnovno obrazovanje odraslih iz Sombora uspostavila je prošle godine izuzetnu saradnju sa kineskim fakultetom i danas je došlo do potpisivanja sporazuma između te somborske škole i predstavnika kineskog fakulteta. Uloga RPK Sombor se ovde neće završiti. Mi ćemo pratiti realizaciju tih aktivnosti i iz toga ćemo izvući određena iskustva koja ćemo pokušati da proširimo na ostale škole ili kompanije“, kaže direktor RPK Sombor Zoran Bulatović.

Ekipa Portala „Naše Mesto“ je u Budimpešti iskoristila priliku da razgovara sa privrednicima iz Zapadnobačkog okruga koji su na sajam došli u organizaciji Regionalne privredne komore Sombor. Kako bismo dobili što više podataka o kineskim kompanijama i ujedno preneli važne informacije o mogućnostima saradnje sa privrednicima iz Srbije, razgovarali smo i sa izlagačima iz Kine koji su nam predstavili svoje proizvode.

Panto Petrović iz kompanije „AMK Magnet“ doo Sombor došao je na China Brand Fair s namerom da pronađe proizvođače opreme za tehničke preglede, kako bi se, kako kaže, stvorila zdravija konkurencija na našem tržištu i samim tim cene postale pristupačnije.

Panto Petrović, AMS Magnet Sombor / Foto: N. Janjanin

Prema rečima Gorana Popovića iz kompanije „Žitobačka“ doo Kula, budimpeštanski sajam je spoj istoka i zapada, kao i tradicije i budućnosti koja je već prerasla u sadašnjost. Kako kaže, od sajma očekuje da ova kulska firma ostvari kontakte koji su joj nedostajali, kao i da neke projekte zaokruži kvalitetnim poslovima i ponudama.

Slobodan Lovrić iz firme „Sinagoga“ doo Sombor ističe da je ostvario nekoliko kontakata sa partnerima iz Kine i da očekuje realizaciju poslova u narednom periodu. On dodaje da je sa Kinom još ranije ostvarena saradnja i to opisuje kao specifično iskustvo. Lovrić nam je otkrio da se kompanija „Sinagoga“ proširila i na proizvodnju i da će se u narednom periodu fokusirati na zdravu hranu.

Slobodan Lovrić, Sinagoga doo Sombor / Foto: N. Janjanin

Predstavnici kompanije Jinan Artsign Science&Technology Ltd iz Kine koja se bavi proizvodnjom laserskih CNC mašina za sečenje i graviranje, su po peti put na sajmu u Budimpešti, pa je ovo za njih, kako kažu, poznat teren. U Mađarskoj već imaju svoje agente prodaje, a Srbiju gledaju kao mogućnost da prošire svoje poslovanje.

Na sajmu smo razgovarali i sa najvećim proizvođačem operacionih stolova u Kini koji veoma dobro poznaje srpsko tržište. Firma Ningbo Techart Medical Equipment Co. Ltd je prvi put na sajmu u Budimpešti, pa ovom prilikom traže saradnike, partnere i kupce pre svega.

Predstavnik kompanije Ningbo Techart Medical Equipment Co. Ltd / Foto: N. Janjanin

Od zvučnih imena za naše čitaoce, razgovarali smo sa predstavnicima kompanije ZTE koja već dugi niz godina sarađuje sa VIP mobile iz Srbije, kao i sa mađarskim distributerom Mi proizvoda. Ova kompanija je u Srbiji poznata pre svega po širokoj lepezi mobilnih telefona, a od nedavno su otvorili i prvi Mi Store u Beogradu.

Druženje sa predstavnicima kineskih kompanija i organizatorima sajma nastavili smo na gala večeri u konjičkom klubu nadomak Budimpešte, gde je upriličen muzički i zabavni program, kao i upoznavanje sa mađarskom, ali i kineskom kuhinjom.

Pogledajte video prilog sa China Brand Faira:

N. Janjanin