Festival ukrajinske kulture „Kalina“ za vikend u Vrbasu

511

VRBAS - U Vrbasu će se u subotu i nedelju, 15. i 16. juna, održati 16. Festival ukrajinske kulture "Kalina".

Prvog dana festivala, u Narodnoj biblioteci „Danilo Kiš“ će se od 16:00 časova održati okrugli sto, a u 18:30 u prostorijama KPD „Karpati“ biće otvorena izložba slika i fotografija Baranovski Tamare i Borisa. Od 19:00 sati održaće se takmičarsko izvođenje ukrajinskih narodnih pesama.

Prezentaciji ukrajinske kuhinje moći ćete da prisustvujete narednog dana, u nedelju 16. juna od 16:00 časova, u Centru za fizičku kulturu. Na istom mestu u 18:30 biće otvorena umetnička i etno izložba, a otvaranje samog festivala i svečani koncert zakazani su za 19:00 časova.

Učešće na festivalu najavili su UKC „Kobzar“ Novi Sad, KUD „Ivan Senjuk“ Kula, KPD „Karpati“ Vrbas, DNUK „Kolomejka“ Sremska Mitrovica, UKUD „Kalina“ Inđija.

Gosti festivala su UKPD „Ivan Franko“ Vukovar, UKPD „Andrej Pelih“ Šumeće, Udruženje Ukrajinaca „Zlatni klas“ Prnjavor, Savez Ukrajinaca Rumunije i gosti iz Ukrajine.

Realizaciju festivala pomoli su Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Vlade Vojvodine, Ambasada Ukrajine u Republici Srbiji, Opština Vrbas, Kulturni centar Vrbas i Centar za fizičku kulturu „Drago Jovović“.