Kako da odbranite svoje dvorište od najezde komaraca

38261

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Velika vlaga i nagli porast temperature stvorili su idealne uslove za život i razmnožavanje komaraca, koji našim sugrađanima danima otežavaju život.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Dok svi čekaju da njihovo mesto dođe na red za zaprašivanje ovih dosadnih krvopija, potpuno je neopaženo prošla informacija da u mesnim zajednicama mogu besplatno da se preuzmu BTI tablete za uništavanje larvi komaraca.

BTI tablete (Bacillus thuringiensis subsp. israelensis serotype H-14 soj AM6552 (VECTOBAC-TP) 7,5% i nosača do 100%) su biološki insekcitid larvicid koji je namenjen suzbijanju larvi komaraca na svim mestima koja zadržavaju vodu, poput septičkih jama, buradi, starih automobilskih guma, fontana, bazena, kanala, slivnika i slično.

Imajte u vidu da je zaprašivanje odraslih komaraca samo privremeno efikasno, kada se primenjuje na relativno velikim površinama. Efikasnost izostaje na manjim površinama, jer komarci izlete van tretiranih lokacija. Dejstvo preparata obično traje tri dana i uskoro nas ponovo čekaju rojevi novoizleglih jedinki. Zbog toga je neophodno uporedo uništavati i larve, čime će se broj komaraca znatno smanjiti.

Način primene BTI tableta

Tablete se postavljaju u izvorišta komaraca svakih 15-20 dana u periodu od juna do septembra. Jedna tableta dovoljna je za jedan kubni metar vodene površine. Detaljno uputstvo za upotrebu i način doziranja nalaze se na svakom pakovanju tableta.

Šta još možete da uradite

Kao što smo već napomenuli, komarci najčešće polažu jaja oko vode, pa je stoga neophodno eliminisati stajaću vodu. Dakle, ukoliko u svom dvorištu imate kante, tegle ili burad sa vodom, stare gume u kojima se skuplja kišnica i slično, potrudite se da ih ispraznite. Iz samo jedne čaše sa vodom, koja tokom sezone stoji u dvorištu, može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana. Ovo bi trebalo da bude zadatak za sva domaćinstva, budući da su komarci sposobni da prelete veliku razdaljinu.

Do tada možete da se branite sadnjom bosiljka u bašti ili na terasi, s obzirom na to da komarci ne podnose miris ove biljke. Odbija ih i miris lavande, pa tako možete da ga nanesete na mesta gde je puls najjači, ili pak da se namažete jabukovim sirćetom. U pomoć mogu da priteknu i mirisi ulja eukaliptusa, kedrovog ulja, ulja geranijuma ili ulja jojobe, koja su se pokazala kao efikasna u teranju ovih insekata.