Witzenmann Kula – Pukovnik il’ pokojnik?

3032

KULA - "Velika šansa za sve! Nemački gigant dolazi u Srbiju i otvara nova radna mesta u Kuli". Ovo je bio samo jedan od naslova iz velikih medija koji je osvanuo odmah nakon što su predstavnici kompanije "Witzenmann" posetili Kulu u oktobru 2018. godine.

Novi Witzenmann objekat u Nemačkoj, model za buduće pogone

Prilikom prve posete, kada su goste iz Nemačke dočekali tadašnji predsednik opštine Kula Velibor Milojičić i koordinator za strane investicije opštine Kula Mile Tadić, predstavnicima vlasti je uručeno pismo o namerama, u kome je kompanija „Witzenmann“ izrazila želju za kupovinom 6 hektara zemljišta u industrijskoj zoni u Kuli. Ideja je bila da se realizuje investicija koja podrazumeva izgradnju proizvodnog postrojenja i zapošljavanje 100 radnika, u prvoj fazi. Tada je najavljeno da će radovi na izgradnji pogona početi u januaru 2019. godine, a prvi radnici će biti zaposleni početkom 2020. godine.

Pogledajte video prilog sa prvog sastanka:


Ubrzo nakon prve posete, nastavljene su aktivnosti po pitanju dolaska nemačke kompanije u Kulu, pa je tim povodom 20. decembra 2018. godine održan sastanak predstavnika kompanije „Witzenmann“ i opštinskih čelnika, zajedno sa rukovodiocima „Srbija gasa“, „Elektrovojvodine“ i kulskog „Komunalca“.

Iako je ranije najavljeno da će radovi na izgradnji pogona početi u januaru 2019. godine, javno nadmetanje za prodaju zemljišta u industrijskoj zoni održano je tek 2. februara 2019. godine, pa je tada „Witzenmann“, kao jedini i najpovoljniji ponuđač, postao vlasnik šest hektara zemljišta na kome bi trebalo da bude izgrađena fabrika.

Upravo tada, održan je još jedan sastanak, ali ovoga puta, investitore iz Nemačke dočekao je novoizabrani predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić. Tom prilikom, kompanija „Witzenmann“ je iznela malo više detalja o svojim planovima u Kuli.

„Predstavnici Witzenmanna najavili su zapošljavanje po 100 radnika svake godine rada, a deo radnika sklopiće ugovor sa kompanijom već u septembru ove godine. U planu je i odlazak zaposlenih u Nemačku i Češku, gde će proći kroz obuku kako bi se osposobili za rad. U cilju je otvaranje ukupno 350 radnih mesta“, pisao je tada naš portal.

Foto: Opštinska uprava Kula

Nekoliko dana kasnije, održana je sednica Opštinskog veća opštine Kula na kojoj je utvrđen predlog Odluke o otuđenju građevinskog zemljišta iz javne svojine opštine Kula, u korist kompanije „Witzenmann“. Skupština opštine Kula je 8. februara 2019. godine  zasedala po hitnom postupku, pa je na sednici doneta Odluka o otuđenju zemljišta iz javne svojine, što je preduslov za potpisivanje ugovora o prodaji zemljišta.

Mesec dana kasnije, tačnije 7. marta 2019. godine, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić i predstavnik kompanije Witzenmann Michel Rainer Scheib potpisali su kupoprodajni ugovor kojim je nemačka kompanija postala vlasnik šest hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta. Zemljište, koje se nalazi u industrijskoj zoni, otišlo je u ruke nemačkog investitora po ceni od 37.800.000 dinara.

U nastavku aktivnosti, 4. aprila 2019. godine održan je i Sajam zapošljavanja u Kuli, gde je između ostalih, posao nudila i nemačka kompanija „Witzenmann“. Najveće interesovanje među nezaposlenima, vladalo je upravo za pomenutu kompaniju, koja je nudila posao za 100 radnika.

Koliko radnika opština Kula može da ponudi?

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u opštini Kula se trenutno nalazi oko 3.500 nezaposlenih lica, od čega je 1.700 žena. Prema grupi zanimanja, najveći broj nezaposlenih dolazi iz oblasti mašinstva i obrade metala (čak 517), pa ne čudi činjenica da je „Witzenmann“ izabrao baš opštinu Kula. Međutim, približan broj nezaposlenih lica možemo pronaći i u oblastima kao što su trgovina i ugostiteljstvo, poljoprivreda i proizvodnja hrane, ekonomija… pa se postavlja pitanje, da li opština Kula raspolaže dovoljnim brojem radnika za giganta kao što je „Witzenmann“. Iseljavanje mladih i negativni prirodni priraštaj još više utiču na broj radno sposobnih lica, ne samo u opštini Kula, već u celom regionu. Takođe, prema podacima NSZ-a, u opštini Kula u 2018. godini najveći broj nezaposlenih lica možemo pronaći u starosnim grupama od 45-49, 50-54 i 55-59 godina.

Nezaposleni prema strukturi zanimanja u opštini Kula na dan 28.2.2019.

Od ranije najave da će gradnja proizvodnog pogona kompanije „Witzenmann“ početi u januaru 2019. godine, došli smo do 27. maja 2019. godine, kada je „Witzenmann“ upisan u katastar, kao vlasnik parcele od 6 hektara, a od građevinskih mašina nema ni traga.

Portal „Naše Mesto“ je predstavnicima kompanije „Witzenmann“ uputio e-mail sa pitanjem šta je glavni razlog za probijanje ranije najavljenih rokova, međutim, odgovor nismo dobili.

Novi Witzenmann pogon u Nemačkoj

Prema informacijama sa zvaničnog sajta „Witzenmanna“ ova kompanija je 17. maja 2019. godine u Nemačkoj otvorila novi proizvodni pogon na 6.000 kvadratnih metara koji zapošljava oko 100 radnika. Tako da, „Witzenmann Group“ očigledno aktivno radi na širenju, iako u Srbiji odlaže planove. Prema saopštenju kompanije „Witzenmann“, za novi pogon u Nemačkoj potrošeno je 13 miliona evra, a radovi na izgradnji objekta su završeni za nešto više od godinu dana. Čelnici kompanije navode da je novoizgrađeni objekat u Forchaimu u Nemačkoj model za sve buduće pogone koje će „Witzenmann“ graditi širom sveta, tako da sličan ili identičan objekat možemo očekivati i u Kuli, ako dođe do realizacije plana.

Opština Kula i moguća poseta Aleksandra Vučića

Što se tiče naše opštine, prema nezvaničnim saznanjima, Kula je učinila sve što je u njenoj moći, ali pošto se ovde radi o privatnoj kompaniji, lokalna vlast ne može da utiče na dalji tok i planove investitora.

Međutim, postoje indicije da će krajem juna 2019. godine, Zapadnobački okrug posetiti predsednik Aleksandar Vučić. Velika je verovatnoća da će Vučić posetiti upravo Kulu, a prema pojedinim tvrdnjama, prilikom posete Kuli, Aleksandar Vučić će zajedno sa predstavnicima kompanije „Witzenmann“ postaviti kamen temeljac za izgradnju dugoočekivane fabrike.

Da li će priča o kompaniji „Witzenmann“ ostati samo na obećanjima ili će zaista uskoro početi izgradnja proizvodnog pogona, ostaje nam da sačekamo i uverimo se sami.

N. Janjanin