Poslanici Zelene parlamentarne grupe APV obišli Veliki bački kanal

580

KULA - Poslanici Zelene parlamentarne grupe Skupštine APV, posetili su u četvrtak Veliki bački kanal uz stručno vođenje predstavnika JVP "Vode Vojvodine" kroz sve segmente radova na kanalu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Cilj obilaska bio je da poslanici ove grupe na terenu dobiju sve relevantne informacije o stanju revitalizacije, izmuljavanju i čišćenju vode, kao i o uređenju priobalja Velikog bačkog kanala. Skupština APV je donela 2017. godine odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala HS DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas. Time se stvorio planski osnov za radove čišćenja kanala.

Poslanici su obišli i deonicu Velikog bačkog kanala u Kuli, kako bi se uvidela razlika nakon revitalizacije. Pomoćnik direktora za sektor HS DTD „Vode Vojvodine“ Stevan Ilinčić je istakao da je upravo to kontrast koji je i trebalo da se postigne.

„Na ovoj deonici kanala kod Kule, videli smo kako treba da izgleda i deonica u Vrbasu. U prethodnih nekoliko godina „Vode Vojvodine“ su uložile više od 250 miliona dinara da bi kanal ovako izgledao sve do poteza do Sombora, tj. 36 kilometara kanalske mreže je revitalizovano. U potpunosti je očišćena od trske i od mulja, pa je ovde voda u potpunosti čista, a formirane su i inspekcione staze koje su bliže vodi, te omogućavaju lakši prilaz građanima, šetačima i pecarošima“, rekao je Ilinčić.

U Malom Staparu, poslanici su obišli stari mlin kao deo industrijskog nasleđa, a o radovima revitalizacije kanala, uzvodno i nizvodno od Malog Stapara govorili su pomoćnik direktora „Vode Vojvodine“ Stevan Ilinčić i rukovodilac Službe za održavanje hidrosistema „Vode Vojvodine“ Igor Kolaković, koji su potom organizovali ukrcavanje na brod i plovidbu kroz prevodnicu i somborsku tromeđu.

Predsednica Predsedništva Zelene parlamentarne grupe Branislava Jeftić istakla je da zajedničkim naporima može da se utiče na povećanje svesti i sprovođenje akcija sprečavanja svake vrste zagađenja, ali i na donošenje i sprovođenje propisa kojim bi se dodatno zaštitila i očuvala kanalska mreža.

„Apelujemo na predstavnike lokalnih, pokrajinskih i republičkih vlasti da svojim angažovanjem pruže podršku lokalnim samoupravama za uspostavljanje dobre prakse kako u oblasti efikasnog upravljanja prirodnim resursima, uključujući utvrđivanje stabilne politike borbe protiv klimatskih promena, tako i u svim oblastima koje doprinose ruralnom razvoju i štite životnu sredinu“, rekla je Jeftić.