(VIDEO) Članovi Društva invalida Vrbasa realizovali niz tribina u osnovnim i srednjim školama

216

VRBAS - Članovi Društva invalida Vrbasa posetili su ove školske godine nekoliko osnovnih i srednjih škola, gde su održali tribinu pod nazivom "I mi smo tu". Tribine su realizovane u saradnji sa Kancelarijom za mlade Vrbas.

Foto: Goran Perović

Cilj je bio upoznati decu sa svakodnevnim životom osoba sa invaliditetom i ukazati na poteškoće sa kojima se suočavaju, kako bi najmlađi naučili kakav odnos treba da imaju prema invalidnim licima. Đaci su pokazali veliko interesovanje za temu i aktivno učestvovali u diskusiji sa predstavnicima Društva invalida Vrbasa.

Glavna ideja bila je da se mladi navedu na razmišljanje o ovoj tematici, kako bismo kasnije razvili svesnije i otvorenije društvo.

Tribine su realizovane u SSŠ „4. juli“, OŠ „20. oktobar“, Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Svetozar Miletić“, OŠ „Petar Petrović Njegoš“ i na samom kraju u OŠ „Bratstvo jedinstvo“, gde su učenici pokazali izraženu svest o problemima osoba sa invaliditetom. Deca su podelila svoja iskustva o kontaktu sa invalidnim licima i pričala o tome kako su svi ravnopravno učestvovali na krosu sa dvoje drugara sa poteškoćama u razvoju.

Đaci koji su učestvovali prihvatili su poruku tribine koja glasi „Bolji smo zajedno“, dok su predavači iz Društva invalida poručili: Naša deca su bolja od nas.

Ovakav tip edukacije u planu je i za narednu školsku godinu.

Pogledajte kako je protekla tribina u Osnovnoj školi „Bratstvo jedinstvo“: