(VIDEO) (FOTO) U Kuli počeo 61. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije

1669

KULA - U petak, 14. juna 2019. godine, u Kuli je svečano otvoren 61. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije.  Tačno u 19:00 časova otvorena je izložba slika Zvonka Pavličića iz Kosovske Mitrovice, kao prva manifestacija koja prethodi svečanom paljenju festivalske vatre ispred zgrade pozorišta.

Paljenje festivalske vatre / Foto: N. Janjanin

Prisutnima se obratio Savo Preradović koji je ispred organizacionog odbora pozdravio sve prisutne i pozvao građane da u narednih nedelju dana isprate pozorišne predstave koje su izabrane kao najbolje amaterske predstave u Srbiji.

Potom je reč dobio David Kecman, pesnik, književnik, pozorišni i likovni kritičar. On je preneo pozdrave autora koji nažalost, nije mogao da prisustvuje otvaranju izložbe. Kecman je zatim rekao nešto više o samom autoru, inače profesoru na Likovnoj akademiji, a potom je kratko komentarisao izložene slike.

Građani okupljeni ispred pozorišta željno su iščekivali da najveća amaterska dramska smotra u zemlji zvanično bude otvorena. Voditelji programa podsetili su nas da je Kula već 53 godine u kontinuitetu domaćin ove manifestacije, a pre čina paljenja festivalske vatre i podizanja zastave na jarbol, drugi najbolji recitator u Srbiji Vladica Kljajić kazivala je pesmu „Mit o ptici“ Mike Antića. Festivalska zastava se potom zavijorila ispred Kulturnog centra Kula, čime je, uz gromoglasan aplauz, zvanično počeo 61. Republički festival amaterskih pozorišta.

Čast da prvi nastupe imali su glumci Kulturnog centra Kula, koji su izveli predstavu „Gospođica Julija“ Augusta Strindberga, u režiji Fuada Tabučića.

U subotu, 15. juna, na programu je “Hamlet u selu Mrduša Donja” Iva Brešana, gde režiju takođe potpisuje Fuad Tabučić, a predstavu izvodi pozorište “Castellum” iz Kostolca.

Program 61. Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije

Pogledajte video prilog sa otvaranja: