(VIDEO) (FOTO) Kula još jednom pokazala zašto je Trka prijateljstva najznačajniji sportski događaj u okolini

1581

KULA - U subotu, 15. juna 2019. godine, na ulicama Kule je uspešno održana 11. Trka prijateljstva na kojoj je učestvovalo više stotina trkača iz celog regiona.

Foto: N. Janjanin

Manifestacija koja je postala pravi kulski brend i ove godine je okupila veliki broj takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, koji su se takmičili na stazama od 5 i 10 kilometara, a pored toga je organizovana i štafetna trka, kao i trka naših najmlađih, u dve kategorije.

Od ranih jutarnjih časova u centru Kule su organizatori i volonteri pripremali stazu za trčanje, kako bi sve bilo spremno do 16:30, kada su počele prve trke za najmlađe. Prijavni pult je bio otvoren već od 12:00 časova, što je svakako pohvalno, jer su organizatori omogućili da se trkači prijave na sam dan takmičenja.

Od 16:00 časova je počela panel diskusija, na kojoj su govorili direktori 15 najjačih trka u regionu. Neki od učesnika panela bili su Alen Bošković, Erol Mujanović, Suad Suljić i Vlada Selec.

Alen Bošković, direktor Dubrovačkog polumaratona i olimpijac Hrvatske u vaterpolu pohvalio je kulsku Trku prijateljstva i rekao da sa svojim timom već treću godinu zaredom dolazi u Kulu. On je pozvao sve ljubitelje trčanja da dođu u Dubrovnik i učestvuju u polumaratonu.

Iz Sarajeva je stigao Erol Mujanović, jedan od osnivača Udruženja „Sarajevski maraton“, koji je rekao da su prijateljstva, koja se gaje kroz trčanje, nešto najlepše. Suad Suljić iz Tuzle kaže da je njegov tim želeo da napravi nešto unikatno i da je tako nastao prvi noćni polumaraton u Bosni i Hercegovini. On je ovom prilikom pohvalio Trku prijateljstva u Kuli, za koju kaže da je neizbežna stanica u trkačkom kalendaru njegovog kluba.

Reč na panelu uzeo je i Vlada Selec iz Banjaluke koji se zahvalio Zdravku Mišoviću na pozivu i istakao da slika sa bine i broj prijavljenih trkača iz cele bivše Jugoslavije, dovoljno govore o značaju Trke prijateljstva u Kuli.

Pogledajte galeriju fotografija:

Pristunim građanima se obratio predsednik opštine Kula Damjan Miljanić„Dragi sugrađani, sportisti i cenjeni gosti, zadovoljstvo mi je što mogu danas da vas pozdravim u svoje lično ime i u ime Opštine Kula. Trka prijateljstva iz godine u godinu postaje sve bolja i opravdava sva očekivanja i po pitanju kvaliteta i po brojnosti, a opravdala je i sam svoj naziv“, rekao je Miljanić i poželeo prisutnima da se dobro osećaju i uživaju u ovom sportskom događaju.

Kako red nalaže, puno sreće svim učesnicima pred početak trke, poželeo je Zdravko Mišović. On je rekao da je presrećan što je u Kulu došlo toliko ljudi, uprkos velikoj vrućini i poručio učesnicima da ne precene svoje mogućnosti jer je vreme nepovoljno za trkače.

Jedanaesta Trka prijateljstva u Kuli zvanično je otvorena intoniranjem himne „Bože pravde“.

Kenijac Stenli Kipruto, koji trči za užičku „Mladost“ i atletičarka iz Novog Pazara Teodora Simović pobednici su trke na 10 kilometara.

Kipruto je stazu istrčao za 32:52 minuta, dok je Simovićeva završila za 36:59. Na drugom mestu su završili Milan Mitrović (33:37) i Slađana Stamenković (39:14), a na trećem Miloš Segedi (34:00) i Nevena Jovanović (39:49).

Žensku trku na 10 kilometara završilo je 110, a mušku 331 takmičar.

Prvo mesto na pet kilometara zauzeli su Miloš Dragović (16:35) i Nora Trklja (18:44), na drugom mestu završili su Matija Crnković (16:46) i Katarina Pohlod (19:00), a treći su do cilja stigli Slobodan Čikara (16:53) i Tijana Kabić (19:11).

Deonicu od pet kilometara pretrčale su 132 seniorke, dok je mušku trku završilo 156 atletičara.

Sve rezultate možete pronaći na sledećem linku, na sajtu trka.rs.

Facebook galerija fotografija

Pogledajte video prilog sa 11. Trke prijateljstva u Kuli: