U Vrbasu u septembru počinje izgradnja elektrane na biomasu

739

VRBAS - U Vrbasu bi u septembru trebalo da počne izgradnja postrojenja za dobijanje električne energije iz biomase, dok se puštanje elektrane u rad planira se za februar 2020. godine.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Procenjena vrednost projekta MK Grupe i njene kompanije članice MK Biogas iznosi 8,1 milion evra, a radovi su trenutno u projektnoj fazi. Na ovom projektu usvojena su rešenja nemačke kompanije Wabio Technologie GMBH, koja već 25 godina stvara napredna i održiva rešenja kada je u pitanju biogas.

Prema rečima direktora MK Biogas Predraga Božića, kompanije koje imaju dosta otpadnih sirovina, otpad od farmi i klanične industrije, kao i nusproizvode od šećerne repe, mogu te sirovine da iskoriste za proizvodnju električne energije.

Procenjuje se da će proizvodnja struje na godišnjem nivou biti oko 20.000 megavat-sati, što zadovoljava godišnje potrebe električne energije za oko 5.000 domaćinstava.

Proizvodnjom biogasa smanjuje se količina organskog otpada, kao i emisija CO2 u atmosferu, čime se značajno doprinosi smanjenju efekta staklene bašte i očuvanju životne sredine.