(VIDEO) U Kuli zvanično predstavljene nove usluge „Plave ptice“ namenjene trudnicama i porodiljama

1830

KULA - Direktor Udruženja za pomoć MNRO "Plava ptica" Marko Košutić, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić i rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Dragana Potpara zvanično su u sredu, 19. juna predstavili nove usluge "Plave ptice".

Foto: N. Janjanin

Zahvaljujući podršci Ministarstva za demografiju i populacionu politiku i Opštine Kula, u okviru Savetovališta za rani razvoj i rehabilitaciju novorođenčadi, odojčadi i dece dostupne su dve nove besplatne usluge za roditelje: škola za roditelje i usluge patronažne sestre. Predstavnici lokalne samouprave i „Plave ptice“ ovom prilikom obišli su dve porodice sa tek rođenim bebama i uručili im poklone.

Miljanić je rekao da je ovo usluga koja je nedostajala našoj opštini i da će se ona sigurno proširivati. On dodaje da su novopečeni roditelji presrećni što mogu da koriste ove usluge koje će im olakšati prve dane roditeljstva.


Kako je rekla Dragana Potpara, Opština Kula, u saradnji sa Ministarstvom u proteklom periodu se trudi da uvede niz mera u cilju poboljšanja nataliteta u našoj opštini i olakša roditeljima prve dane uz svoje bebe.

Ove dve usluge sprovode se u svim naseljenim mestima opštine Kula i za potrebe obilaska roditelja nabavljeno je novo vozilo.

Direktor „Plave ptice“ Marko Košutić kaže da je ideja ovog projekta da se svaki roditelj oseća sigurno i podržano i da može da se upusti u roditeljstvo.

„Naše koleginice odlaze na teren tokom prve dve nedelje života bebe, međutim aktivnosti se tu ne završavaju. Mi pratimo svako dete koje je ušlo u podršku patronažnih sestara, odnosno pratimo da li postoje neki faktori rizika po njegov razvoj, ili se on odvija uredno. U zavisnosti od toga da li postoji potreba, te roditelje kasnije pozivamo na skrining, što znači pregled i praćenje svih funkcija psihomotorike, kako bismo mogli da reagujemo na vreme“, rekao je Košutić i dodao da u Savetovalištu rade dva defektologa, dve sestre koje su zadužene za patronažni rad, ali i dva fizioterapeuta koji sprovode terapiju po Vojti.

Pogledajte video prilog: