Poteškoće sa pristupnim saobraćajnicama odlažu izgradnju Aman tržnog centra u Kuli

2421

KULA - Pred sam kraj 2018. godine, Kulu je posetio Nemanja Petrović, generalni direktor kompanije "Aman" i tom prilikom je najavio izgradnju tržnog centra u Kuli koji će zaposliti 45 radnika.

Zemljište u vlasništvu Aman kompanije / Foto: N. Janjanin

Tog 20. decembra 2018. godine, predstavnike kompanije „Aman“ dočekao je predsednik Privremenog organa opštine Kula, Velibor Milojičić koji je izjavio da će se tržni centar graditi na lokaciji pored picerije „Citadella“, preko puta autobuske stanice u Kuli.

Kako je tada najavljeno, gradnja objekta bi trebalo da počne u martu 2019. godine, a planirana ukupna površina tržnog centra iznosi 2.300 kvadratnih metara. Milojičić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što će Kula dobiti još jedan ozbiljan trgovinski centar gde će, kako kaže, naši sugrađani moći da nađu posao.

Milojičić i Petrović / Foto: N. Janjanin

„Sve resurse Opštinske Uprave smo gospodinu Petroviću stavili na raspolaganje, sve što bude neophodno da pomognemo da taj projekat teče u najbolje redu, mi ćemo učiniti, jer dolazak svake kompanije, pogotovo ozbiljne kompanije kao što je Aman, utiče da Kula iz dana u dan napreduje u svakom pogledu, da postajemo bogatija i lepša opština i da ćemo i u narednim godinama koje su pred nama, raditi na tome i definitivno, Kula postaje mnogo bolje mesto za život“, izjavio je tada Velibor Milojičić.

U trenutku kada je najavljena investicija, kompanija „Aman“ je imala 214 maloprodajnih objekata u 24 grada na teritoriji Republike Srbije i tada su zapošljavali blizu 3.000 radnika.

Lokacija budućeg Aman tržnog centra

Nemanja Petrović je prilikom tadašnje posete rekao da će se kompanija “Aman” truditi da opravda svesrdnu pomoć opštine Kula i predsednika Milojičića i istakao da će ta investicija proizvesti oko 45 radnih mesta, kao i da je početna zarada u ovoj kompaniji 35.000 dinara.

Rok za završetak radova na izgradnji objekta je 31. oktobar 2019. godine.

Međutim, od marta su prošla još tri meseca, ali gradnja objekta nije počela. Sa željom da dobijemo informacije i saznamo gde su nastali problemi, kontaktirali smo kompaniju „Aman“.

Foto: N. Janjanin

U odgovoru koji smo dobili od direktora kompanije, Nemanje Petrovića, stoji objašnjenje zašto radovi kasne, odnosno, koji je razlog odlaganja početka gradnje „Aman“ tržnog centra u Kuli.

„Kompanija Aman je imala neočekivanih poteškoća sa dobijanjem uslova i saglasnosti oko pristupa i saobraćajnica. Zbog toga nismo mogli da nastavimo sa daljom procedurom dobijanja lokacijskih uslova, a zatim i same građevinske dozvole. Duboko smo zašli u proceduru, te se nadam da ćemo u najskorije vreme da otkočimo taj deo, te da nastavimo dalje, kako smo obećali“, završava Petrović.

Prema našim saznanjima, Opštinska uprava je upoznata sa poteškoćama koje spominje Nemanja Petrović i trenutno rade na pronalaženju rešenja, kako bi izgradnja objekta što pre počela.

Da li kompanija „Aman“ prodaje zemljište u Kuli ili se provukla greška?

Uvidom u podatke iz katastra, kompanija Aman je i dalje vlasnik parcela u centru Kule, koje zajedno zauzimaju oko 4.500 metara kvadratnih.

Na zvaničnoj internet prezentaciji kompanije „Aman“, u delu „Nudimo građevinsko zemljište“, nalazi se ponuda za prodaju zemljišta u centru Kule. Kako stoji u opisu, „nekada je postojao plan da se na pomenutoj lokaciji izgradi komercijalni centar, ali se sa promenom vlasničke strukture odustalo od naznačene ideje“. Ponuda je detaljno opisana, zajedno sa fotografijama zemljišta. Pošto se informacija na sajtu kosi sa izjavom generalnog direktora kompanije, pretpostavljamo da je ovde reč o zastarelim informacijama koje nisu ažurirane.

Info na zvaničnoj prezentaciji kompanije Aman

Što se tiče poslovanja i aktuelnog stanja, beogradski „Aman“ je u maju tekuće godine preuzeo 33 maloprodajna objekta firme „Orion“ iz Leskovca i sa njima svih 300 radnika, pa je tom prilikom najavljeno otvaranje novih „Aman“ prodavnica u Srbiji. Da li će se ta najava odraziti na Kulu, ostaje nam da vidimo.

N. Janjanin