Potvrđeno! Virus Zapadnog Nila pronađen u komarcima na teritoriji Sombora

4289

SOMBOR - Građani naših opština poslednjih nedelja vode veliku bitku sa komarcima kojih je nikad više, a slična situacija je i u Somboru.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, virus Zapadnog Nila je ove godine prvo potvrđen u komarcima u drugoj nedelji juna na teritoriji opštine Pančevo, a u trećoj nedelji istog meseca na komarcima na teritorijama opština Sombor i Subotica.

Kako piše RTV, merenja prisustva komaraca rađena su na pet lokacija u gradu. Dr Jelena Zelić iz Zavoda za javno zdravlje Sombor rekla je da prisustvo virusa u lokalnim komarcima možemo da očekujemo tokom cele ove sezone. Ona je objasnila da je za najzedu komaraca odgovorna kombinacija velike kolčine vlage i toplote, što dovodi do brzog razmnožavanja.

Groznica Zapadnog Nila pripada grupi vektorskih, prirodnožarišnih zoonoza. Virus koji izaziva ovo oboljenje se održava u prirodnom ciklusu između brojnih vrsta ptica selica i komaraca. Glavni vektor, odnosno prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi.

Građanima se preporučuje da u svojim dvorištima kose travu, uklone sve posude sa stajaćom vodom i da koriste zaštitne kreme kako bi se koliko-toliko zaštitili od komaraca.