Počinje 58. Festival rusinske kulture „Crvena ruža“

403

RUSKI KRSTUR - Ovogodišnji, 58. Festival rusinske kulture "Crvena ruža" počinje 28. juna, a gosti će moći da uživaju u tradicionalnom programu i pratećim manifestacijama.

Festival će u 17:00 časova otvoriti 51. „Crveni pupoljak“, kada će na letnjoj bini u dvorištu Osnovne škole „Petro Kuzmjak“ biti izveden program za najmlađe. U holu Doma kulture u 21:00 sat je otvaranje izložbe fotografija Maje Orihan, a u 21:30 u velikoj sali počinje veče mladih u okviru kojeg će biti izvedeno osam numera. Stručni žiri nagradiće najlepši glas i najlepšu novu kompoziciju, piše Ruske slovo.

U subotu u 10:00 časova u Domu zanatlija biće otvorena deveta po redu privredno-turistička manifestacija „Krsturski sajam“, u organizaciji Udruženja zanatlija i privatnih preduzetnika i Udruženja žena „Bajka“. U 20:00 časova, u okviru programa „Odjeci ravnice“, na programu su revijalni nastupi rusinskih ansambala, kao i nastup gostujućeg plesnog ansambla „Galičanke“ iz Lavova u Ukrajini.

Pored toga, posetioci mogu u Zamku u petak i subotu od 14:00 do 20:00 sati da pogledaju muzejsku zbirku, a oba dana, posle 22:00 sata, u školskom dvorištu biće priređeno druženje uz muziku.

Organizator Festivala je Dom kulture Ruski Krstur uz finanskijsku podršku Opštine Kula, Nacionalnog saveta Rusina, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.