Major Stojan Milović dobio mural u Centru za fizičku kulturu u Vrbasu

2676

VRBAS - Na inicijativu trenera plivanja Miloša Đakonova i drugova iz Plivačkog kluba "Vrbas", major Vojske Srbije Stojan Milović, rođeni Vrbašanin, dobio je mural na zidu teretane Centra za fizičku kulturu.

Foto: Miloš Đakonov

Ranije ove godine, mural Stojana Milovića osvanuo je na zidu stambene zgrade u naselju Karaburma u Beogradu, gde je ovaj Vrbašanin živeo. Stojanovi drugovi stupili su u kontakt sa autorom murala i u saradnji sa CFK i direktorom Ognjenom Vasiljevićem napravili isto u njegovom rodnom gradu, kako bi mu se odužili i sačuvali ga od zaborava.

Foto: Miloš Đakonov

Stojan Milović je bio posvećen sportu od najranijeg detinjstva. Trenirao je plivanje i osvojio veliki broj medalja, bio je majstor realnog aikidoa, instruktor ronjenja i padobranac i karakterisala ga je velika samodisciplina. Vojska je bila njegova ljubav od malih nogu i život je posvetio spasavanju života i pomaganju nejakima, pa je tako i jedan od osnivača Tima crnih strela, vojno-policijskih instruktora borilačkih sportova i veština, koji su radili sa žrtvama nasilja, decom ulice, ženama i decom iz sigurnih kuća.

Kada je već bilo kasno, lekari su otkrili da Stojan ima urođenu trombofiliju, bolest koja u ekstremnim životnim situacijama pravi trombove u telu. Posle devet meseci provedenih na VMA i u Urgentnom centru i dve neuspele transplantacije jetre, srce majora Milovića prestalo je da kuca u martu 2018. u 41. godini. Iza sebe je ostavio sinove Relju i Srđu i suprugu Svetlanu.

„Ja mogu sve, mogu i nemoguće, samo mi dajte malo vremena“, bila je Stojanova krilatica.