Fiskalni računi su toksični i mogu da oštete zdravlje, potvrdili stručnjaci

930

SRBIJA - Hemijskom analizom potvrđeno je da je hemikalija bisfenol A, koja se nalazi u fiskalnim računima, opasna po zdravlje i može štetno da utiče na plodnost, ometa rad endokrinog sistema, izaziva alergijske reakcije na koži i može da dovede do teškog oštećenja oka.

Ilustracija / Foto: N. Janjanin

Bisfenol A (BPA) je trenutno jedna od globalno najkomercijalnijih hemikalija koja se koristi u proizvodnji termalnih papira kao razvijač boje. U tom procesu BPA se koristi kao razvijač boje koji reaguje sa leuko bojom i formira vidljivu boju nakon primene toplote ili pritiska. Budući da nije hemijski vezan za papir, pri kontaktu sa kožom dolazi do njegove migracije i apsorpcije u kožu.

Prema rečima Jasminke Ranđelović, programskog koordinatora neprofitne organizacije ALHem koja okuplja stručnjake u oblasti bezbednog upravljanja hemikalijama, u 90 odsto uzoraka fiskalnih računa pronađena je koncentracija koja je 40 puta veća od dozvoljene. Ona je uputila apel da se taj papir zameni, kako bi se smanjio rizik za 80 odsto stanovništva, s obzirom na to da utiče negativno na reproduktivne organe, plod i plodnost i remeti rad hormonskog sistema.

Ova hemikalija identifikovana je kao supstanca koja izaziva visoku zabrinutost (Substances of Very High Concern – SVHC), za koju je u Evropskoj uniji donesena zabrana za korišćenje u termalnom papiru, a koja stupa na snagu od 2. januara 2020. godine. U Srbiji će ova zabrana početi da se primenjuje tek u julu naredne godine.

Istraživanje ALHema

ALHem je sproveo istraživanje i sačinio detaljan izveštaj u kojem su dati rezultati ispitivanja termalnog papira iz javnog i privatnog sektora, kao i papirne i plastične ambalaže za hranu na sadržaj BPA pri čemu je obuhvaćeno 33 uzorka, od čega: 20 termalnih papira (fiskalnih računa i drugih termalnih papira iz javnog i privatnog sektora), šest plastičnih kutija za hranu i sedam papirnih ambalaža za hranu.

Dobijeni rezultati pokazuju da testirane plastične kutije za hranu iz supermarketa ne sadrže BPA. U pogledu papirne ambalaže, kesice za pomfrit ne sadrže BPA, dok testirane kartonske kutije sadrže tragove BPA. Ove kartonske ambalaže su proizvedene od recikliranog papira tako da se može pretpostaviti da termalni papir ulazi u reciklažu zajedno sa ostalim papirnim otpadom pri čemu dolazi do kontaminacije finalnog proizvoda od recikliranog papira.

Prema savetima stručnjaka, ukoliko dodirnete fiskalni račun, odmah operite ruke sapunom. Takođe, izbegavajte da čuvate fiskalne račune u novčaniku, a isto tako, ne stavljajte ih u kesu sa hranom. Nažalost, ovoj hemikaliji su najviše izloženi zaposleni u prodavnicama, koji su tokom čitavog radnog dana u kontaktu sa fiskalnim računima.