Položite za F kategoriju i zaposlite se u zemljoradničkoj ili građevinskoj firmi

503

KULA - Želeli biste da povećate šanse za dobijanje posla u zemljoradničkoj zadruzi ili na gradilištu, u zemlji, a možda čak i u inostranstvu? Imamo rešenje za vas! Položite za F kategoriju i steknite dozvolu za upravljanje traktorom sa ili bez priključnog vozila i radnom mašinom.

U našoj zemlji postoje, doduše sve ređe, auto škole koje se bave obukom za F kategoriju, a jedna od njih nalazi se u Kuli.

Auto škola Kovač je jedna od retkih škola koja vrši obuku za polaganje F kategorije. Tokom svog dugogodišnjeg radnog iskustva stekli su ogromno znanje, obučili su veliki broj kandidata i samim tim su kvalitet svojih usluga doveli na veoma visok nivo.

Da biste stekli uslov za polaganje za F kategoriju, potrebno je da ispunite par osnovnih uslova:

  • morate biti stariji od 16 godina,
  • morate obaviti lekarski pregled,
  • morate odslušati sve teorijske časove,
  • morate proći kroz praktičnu obuku.

Zatim sledi provera naučenog kroz polaganje testa i vožnje. Ne zaboravite na bitnu stvar, traktori se moraju registrovati, a cena registracije zavisi od toga da li biste se kretali samo po obradivim površinama (zelene tablice) ili biste se uključivali i u saobraćaj (bele tablice).

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ukoliko niste znali, u Članu 196. Zakona o bezbednosti saobraćaja jasno stoji da će F kategorija automatski biti priznata samo onima koji su za B kategoriju položili pre stupanja na snagu tog zakona, odnosno pre 11. juna 2009. godine. Svi ostali koji žele da upravljaju traktorima i radnim mašinama, moraju prethodno da polože za F kategoriju, ali ako već imate B kategoriju dovoljno će biti nekoliko teorijskih i praktičnih časova. Ponavljamo da oznaka F mora da stoji i na obnovljenoj vozačkoj dozvoli (novoj kartici), ukoliko ste za B kategoriju položili pre 2010. godine.

Na ulicama imamo sve više traktora, koji su sve samo ne oni traktori kojih se sećamo iz detinjstva, od pre nekih 30-40 godina. Nekadašnji traktori bili su bez kabine, imali su malo sedište, manje gume, nekoliko brzina, kočnicu i improvizovanu prikolicu, a vozači bi izbacili ruku u pravcu u kom žele skrenuti.

Dok savremeni traktori imaju klimatizovanu kabinu, pokazivače pravca, muziku, više brzina i na njih mogu da se montiraju razni nastavci za poljoprivredne, ali i građevinske namene, a kad popale svu svoju signalizaciju pola naselja sija. Mada to je dobro jer ne mogu da vas iznenade na putu, za razliku od onih starijih modela.

Jedina “mana” novih tipova traktora je što su skupi, stoga se država odlučila da stimuliše zemljoradnike i zemljoradničke zadruge, kupovinom tih traktora, preko subvencija i kredita.

Traktoristi su najugroženiji na proleće i jesen, kada ih zbog radova na polju, ima najviše na saobraćajnicama. Da ne bi platili kaznu, ali i da biste sačuvali sebe, ljude koje prevozite, kao i ostale učesnike u saobraćaju, traktoristi i budući traktoristi, obratite pažnju da se u saobraćaju ne krećete bez žute rotacione lampe, koja je obavezna po zakonu.

Ujedno postavite tablu za označavanje sporih vozila (svetlo-odbojni zasečeni trougao) na zadnjem delu vozila, brzinu kretanja ograničite do 40 km/h, a ukoliko u priključnom vozilu prevozite bar jednu osobu brzinu ograničite do 30 km/h, teret u priključnom vozilu mora biti ravnomerno raspoređen (da ne bi došlo do prevrtanja), obavezno jednom godišnje tehnički pregled i naravno bez alkohola dok vozite.

Ne čekajte više, potražite Auto školu “Kovač” i položite za F kategoriju. Nalaze se u ulici Maršala Tita 214 u Kuli (preko puta Autobuske stanice) ili ih pozovite na brojeve: 025/729-234 ili 064/170-41-55 za više informacija.