List „Vreme“ 1929. godine izveštavao o akciji hapšenja dvojice Sivčana u Kruščiću

2111

SIVAC / KRUŠČIĆ / CRVENKA - Listajući predratna izdanja dnevnih novina, koja su digitalizovana zahvaljujući projektu Narodne biblioteke Srbije, naišli smo na članak lista "Vreme" iz 1929. godine u kojem je detaljno opisan plan dvojice Sivčana da opljačkaju bogate posednike iz Kruščića, tadašnjeg Veprovca.

Članak je objavljen u broju izašlom 5. januara 1929. i u njemu su navedena imena uhapšenih osoba, kao i kako su „pali“. U članku piše da se sve desilo u Vetrovcu, pa verujemo da je došlo do greške, budući da nije poznato da je naselje pod tim imenom postojalo u blizini Crvenke i Sivca. Kao što znamo, Kruščić se pre Drugog svetskog rata zvao Veprovac, a svoje sadašnje ime nosi od 1950.  godine.

U nastavku vam prenosimo ceo članak iz lista „Vreme“:

Sombor, 4. januara. – Policijskim vlastima u Crvenki pošlo je za rukom da uhapse Blagoja Jovanovića i Žarka Pejina, trgovca stokom iz Starog Sivca i to u trenutku kad su jednu noć ranije pokušali da ubiju i opljačkaju Vendela Urbana i Stevana Erharta, bogate posednike iz Vetrovca.

Ovo drsko razbojništvo oni su nameravali da izvrše po unapred smišljenom planu. Međutim, ne poznajući bogate ljude u Vetrovcu Žarko, kome je tek 18 godina, zajedno sa Blagojem, pronašli su nekoliko dana ranije Florijana Renca, takođe iz Vetrovca, kome su pretili ubistvom, zahtevajući da ih on jedne noći odvede u kuće tamošnjih najbogatijih ljudi, kako bi ih oni opljačkali. Verovatno su bili unapred obavešteni da posednici Urban i Erhart imaju oko 180.000 dinara, koje su spremili ove nedelje za kupovinu dveju kuća. Renc, pod stalnim Blagojevim pretnjama, najzad je pristao da se pokori njihovim zahtevima i juče im je saopštio u Starom Sivcu da će ih odvesti kod pomenutih posednika.

Tada su oni skrojili plan, sporazumevajući se sa Rencom, te ih on uveče sa oružjem sačeka nedaleko od seoskog krsta. Ali prilikom povratka u selo, Renc koji se ovoga razbojništva mnogo bojao, prijavio je celu stvar policijskim vlastima koje su odmah preduzele mere da razbojnike na samom delu uhvate.

Na vreme obaveštena žandarmerijska stanica u Starom Sivcu odredila je preksinoć nekoliko naoružanih žandarma koji su hitno otišli u Vetrovac, gde su poseli zgrade koje su Žarko i Blagoje nameravali opljačkati. Njihovo čekanje nije dugo trajalo, jer su nešto posle pola noći primetili neko sumnjivo lice, koje je prilazilo kući Urbanovoj i pošto je to lice upalilo električnu lampu, prišlo je jednom prozoru, čije je okno počelo lepiti blatom u nameri da ga docnije bez šuma razbije. U njegovoj blizini nalazilo se još jedno lice. Videći da pred sobom imaju baš ona lica za kojima su tragali, najbliži žandarmi priskočili su njima i odmah upoznali Žarka i Blagoja. Uhvaćen na samom delu, Žarko je, bacivši nož koji je imao kod sebe, pokušao da pobegne, ali u tome nije uspeo, jer su ga uhvatili ostali žandarmi koji su se nalazili kod kapije.

Pošto su Žarko i Blagoje saslušani i pošto su priznali delo, sprovedeni su žandarmerijskoj stanici u Starom Sivcu koja je protiv njih povela istragu. Žarko, koji je prilično imućnog stanja, pokušao je sinoć da podmiti komandira žandarmerijskog narednika gospodina Bjelobrka sa više hiljada dinara, moleći ga da ga pusti na slobodu. Narednik Bjelobrk je odbio da primi novac i o tome obavestio odmah svoju pretpostavljenu vlast. Žarko i Blagoje doterani su danas somborskom okružnom sudu, gde je protiv njih nastavljena istraga.

Originalni članak potražite na sledećem linku, strana 6: Vreme, 5. januar 1929. godine