(VIDEO) (FOTO) Transfuziomobil po prvi put u Sivcu

253

SIVAC - Sivac je danas po prvi put posetio transfuziomobil, specijalizovano vozilo za akcije dobrovoljnog davanja krvi, čiju je nabavku finansirala Pokrajinska vlada.

Transfuziomobil / Foto: M. V.

Cilj nabavke ovog vozila je unapređenje postojećeg načina prikupljanja krvi. Vozilo omogućava da se sama akcija davanja krvi odvija na mestu gde je postavljeno, kao i prikupljanje, obradu i skladištenje krvi po svim neophodnim standardima i bezbedan transport do Pokrajinskog zavoda.

Vozilo je brendirano, poseduje deo za lekarski pregled, četiri stolice za uzimanje jedinica krvi i druge bitne elemente koji davaocima pružaju prijatan i ugodan ambijent.

Akcija dobrovoljnog davalaštva u Sivcu / Foto: M. V.

Od početka godine Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i Crveni krst Kula odganizovali su 11 akcija u svim mestima na teritoriji opštine na kojima je prikupljeno 428 jedinica krvi, a na kojima se priključilo 55 novih davalaca.

“Zadovoljni smo odazivom davalaca na akcijam, i prilagođavanjem na promene u Transfuzijskoj medicini koje su nastale od januara 2018. godine, a sa punom primenom Zakona od januara 2019, gde se prikuplja krv isključivo na organizovanim akcijama Crvenog krsta. Crveni krst Kula, s obzirom na promene, uspeo je da zadrži broj davalaca kao prethodnih godina”, rekli su iz Crvenog krsta Kula.

Pogledajte video-prilog: