(VIDEO) Na sastanku u Opštini Vrbas o osnivanju zadruge sakupljača sekundarnih sirovina

303

VRBAS - U Vrbasu je održan sastanak predstavnika lokalne samouprave i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, gde se razgovaralo o aktivnostima na planu uključivanja neformalnog sektora u proces upravljanja otpadom.

Zgrada Opštine Vrbas / Foto: Bratislav Grbić, fotopres.com

Budući da se oko 80 odsto otpada sakupi u neformalnom sektoru, predviđeno je da se u Kucuri osnuje zadruga sakupljača sekundarnih sirovina koja će ovu delatnost učiniti ekonomski i ekološki održivom i uvesti je u legalne tokove.

Kako je za Televiziju Bačka rekao predsednik opštine Vrbas Milan Glušac, postoji ideja da sakupljači sekundarnih sirovina iz neformalnog pređu u formalni sektor i da se na taj način zaposle. Ovo bi, kaže Glušac, bilo rešeno pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i u saradnji sa javnim komunalnim preduzećem. On dodaje da je u toku izrada studije izvodljivosti i projektno-tehničke dokumentacije kako bi se izgradilo kompostilište u Vrbasu jer, prema procenama GIZ-a, u kompletnom otpadu ima od 45 do 47 odsto biootpada.

Opština Vrbas je već organizovala obuke za sakupljače sekundarnih sirovina koje se tiču zaštite na radu i zdravstvene zaštite. Osim u Vrbasu, ovaj projekat nemački GIZ realizuje u još 16 lokalnih samouprava u Srbiji.

Pogledajte prilog Televizije Bačka: